slak van hooi en kranten

Slak in de moestuin

Slakken zien we liever niet in de tuin. Maar voor deze vriendelijke slak maken we graag een uitzondering. Alie van Veldhuizen laat zien hoe je zelf zo'n guitige moestuinbewoner maakt van hooi en kranten.

Dit heb je nodig:

 • hooi
 • oude kranten
 • 2 grote gekleurde kralen
 • 2 wattenstaafjes
 • binddraad
 • hobbytang

Zo ga je te werk:

 1. Begin door van de oude kranten een worst van ongeveer 75 centimeter lang te maken. Doe dit door flinke proppen te maken en die aan elkaar te binden met draad. De worst is ongeveer zo dik als je arm. Maak het ene uiteinde wat dikker, dit wordt het hoofd van de slak. Maak het andere uiteinde aflopend dunner, dit wordt het achterlijf.
 2. Maak nu zonder krant, dus alleen van hooi en binddraad, een worst van ongeveer 2,75 meter lang. Begin met een armdik deel en maak hem geleidelijk steeds dunner. Dit wordt het slakkenhuis.
 3. Maak van de worst een cirkel met een doorsnede van circa 38 centimeter. Begin met de dikke kant onderaan en draai de hele worst steeds maar door in cirkels. Elke cirkel wordt iets kleiner van doorsnede en past op de onderliggende cirkel. Zorg dat het dikteverschil duidelijk te zien is. Zet de cirkels aan de binnenzijde aan elkaar vast door een stukje binddraad door twee cirkels te steken. Draai net zo lang door tot de worst op is en je een huisje hebt gemaakt. Vergeet niet de worst steeds vast te zetten. Maak tot slot van een pluk hooi een bolletje en plaats dit bovenop het slakkenhuis.
 4. Bevestig het huis met binddraad op het slakkenlijf. Zorg dat het achterlijf een stukje uitsteekt. Buig de ‘romp’ van het slakkenlijf aan de voorzijde omhoog en zet dit halverwege vast aan het huis zodat hij omhoog blijft staan. Buig het kopje iets naar voren.
 5. Om de voelsprieten vorm te geven, maak je een dun krantenworstje van circa 15 centimeter lang. Dit worstje is ongeveer vingerdik. Buig het worstje dubbel en zet het op de kop van de slak met de sprieten omhoog. Zet vast met binddraad.
 6. Neem vervolgens de wattenstaafjes. Verwijder aan één zijde de watten en duw het staafje met de andere kant in het uiteinde van de voelspriet. Vouw het kale uiteinde dubbel en druk hier de kraal op vast.


Tip: Heb je geen gekleurde kralen? Koop dan in de hobbyzaak houten kralen en verf ze in de gewenste kleur.