Hoe hangt de vlag erbij?

Heel Nederland kleurt op Koningsdag rood-wit-blauw-oranje. We versieren taarten, schminken vlaggetjes op onze wangen, trekken oranje kleren aan en schenken een Oranjebittertje in. Maar hijsen we de vlag nog? Hoe hangt jouw vlag erbij?

Wettelijk gezien mag je elke dag vlaggen. Toch is het meer gebruikelijk om dat te doen op de daarvoor aangewezen standaardmomenten. Koningsdag bij uitstek! Dan mag ook de oranje wimpel worden uitgestoken. Voor het vlaggen gelden een paar regels. De vlag mag nooit de grond raken en je mag de vlag niet laten hangen tussen zonsondergang en opkomst. Tenzij je de vlag verlicht en deze daardoor goed zichtbaar blijft.

UV = uitgebreid vlaggen
BV = beperkt vlaggen
Als de bewuste dag op een zondag of een christelijke feestdag valt, geldt de datum tussen de haakjes.

Opvouwen = opletten

Moffel de vlag bij het afhalen niet zomaar weg in je kast. Ook het opvouwen kent een paar gebruiken. Je moet daarbij de driekleur langs de banen in drieën vouwen, zodat de witte baan tussen rood en blauw in komt te leggen. Daarna moet de vlag haaks op de vorige vouwen dubbelgevouwen worden, waarbij het blauw aan de buitenkant komt. En dit herhaal je dan nog een keer.

Zo eenvoudig is het dus. Hijsen maar!


Angela Groenbos
Door
Angela Groenbos

Angela schrijft de tuinverhalen voor Landleven. Daardoor komt ze in de mooiste landelijke tuinen van Nederland. Overal neemt Angela wel ideeën mee die ze in haar eigen tuin wil toepassen. Dat is nog wel een project in ontwikkeling: rond haar woonboerderij verschijnen nu de eerste borders en ze is dit jaar enthousiast begonnen met een moestuin. Wat Angela nog mist aan kennis compenseert ze ruim met enthousiasme voor alles wat groeit en bloeit. Haar vingers zijn nog niet groen, maar zien wel regelmatig zwart van tuinaarde.