Idyllische duwslee

Idyllische duwslee

Met deze slee wil iedereen weer kind zijn! Natuurlijk is het ook fijn om je (klein-)kind mee te nemen in deze geweldige duwslee tijdens heerlijke wandelingen door een wit wonderland. Of om hem al schaatsend, mee te nemen op het ijs. Ga snel aan de slag en maak hem zelf. Zorg dat de slee klaarstaat, voordat de eerste vlokken neerdwarrelen

Dit heb je nodig:

  • A rugleuning 40 x 40 x 2
  • B voetenbordje 40 x 15 x 2
  • C 2 zijpanelen 95 x 55 x 2 cm – zie tekening (straal gat: R = 7,5)
  • D Zitting (40 x 48 x 2)
  • E 2 draagbalkjes 47/45 x 3 x 2,5
  • F 2 staanders 89/88 x 5(zijkant) x 3 (gat: Ø 3 cm)
  • G duwstang 45 cm, 3 cm

En verder:

  • H 2 roestvrijstalen glijders; 1,5 cm breed, 91 cm lang. (boor in elke glijder 8 verzonken gaten voor)
  • Houtschroeven
  • Houtlijm
  • 4 slotbouten
  • zevengatenzaag Æ 3,0 cm
  • zevengatenzaag Æ 4,5 cm
  • decoupeerzaag

Zo ga je te werk:

Neem de vorm van de zijpanelen over van de tekening en zaag deze uit. Teken de twee grote sieropeningen uit, boor een ruim gat in het uit te zagen gedeelte. Plaats hierin de decoupeerzaag en zaag de opening vervolgens uit. Voor de twee ovale sieropeningen aan de zijkant maakt u twee maal twee gaten met de zevengatenzaag Æ 4,5 cm op 7,5 centimeter uit elkaar, gemeten van hart tot hart. De hoogte is eveneens 7,5 centimeter, gemeten vanaf de onderkant van de slee tot aan de onderzijde van de opening. Neem, zodra je de gaten hebt geboord de decoupeerzaag en zaag per opening het tussenliggende hout weg.

Boor in beide staanders op 6,5 centimeter vanaf de bovenzijde een gat (Æ 3,0 centimeter) om de duwstang in te kunnen bevestigen.

Bevestig aan de binnenkant van zijpaneel, precies boven de verticale sieropeningen (dit is 12 centimeter, gemeten vanaf de onderzijde van de slee), een draagbalkje voor de zitting. Het balkje steekt aan de achterzijde (van de achterste sieropening) 10 centimeter uit, aan de voorzijde 5 centimeter. Zet vast met schroeven. Schroef deze van binnen naar buiten, door het balkje, zodat er op het zijpaneel zo min mogelijk schroefgaten zichtbaar zijn. Doe hetzelfde op het andere paneel. Let op; de draagbalkjes zijn iets korter dan de zitting zelf, omdat de rugleuning en het voetenbankje onder een hoek tegen de zitting geplaatst zullen worden.

Plaats dan de zitting op de draagbalkjes, deze steekt aan beide zijden 2 centimeter over. Zet de zitting vast aan de draagbalkjes, door van onder naar boven door de balkjes heen te schroeven, eveneens om schroefgaten in de zitting te vermijden.

Maak de bovenkant van de rugleuning sierlijk, door vanuit het midden twee vloeiende lijnen naar buiten te tekenen (zie ook tekening) en deze uit te zagen. Doe hetzelfde op het voetenbordje. Plaats dan de rugleuning tegen de zitting en laat deze een tikje naar achter hellen, om comfortabel te kunnen zitten. De onderzijde van de rugleuning is gelijk met de onderzijde van de draagbalkjes. Houd aan de achterzijde van de rugleuning vijf centimeter ruimte over, over de gehele lengte; hier passen precies de twee staanders van de duwstang. De staanders vallen dus exact binnen de zijpanelen. De onderzijden van de staanders zijn op gelijke hoogte als de onderzijde van de rugleuning en de draagbalkjes.

Bevestig de rugleuning met houtlijm en twee schroeven aan het zijpaneel. Zet de staanders strak daarachter vast met slotbouten. Plaats de duwstang op zijn plek. Bevestig tenslotte aan de voorzijde, eveneens iets schuin, het voetenbordje. Zet vast met houtlijm en twee schroeven, door de zijpanelen. De onderzijde van dit bordje is evenzo gelijk met de onderzijde van de draagbalkjes onder de zitting.

Bevestig als laatste de twee glijders aan de onderzijde, zet deze vast met schroeven met een platte kop, die wegvallen in de verzonken, voorgeboorde gaten. De glijders beslaan de gehele onderzijde en ook een deel van de ronding aan de voorzijde. Zet vooral de voorzijde tegen die ronding extra goed vast. Werk de slee af met watervaste lak of buitenverf om het hout optimaal te beschermen tegen water. Laat het ijs en de sneeuw maar komen!

Klik hier voor de werktekening