Handig appeldroogrekje

Handig appeldroogrekje

Om appels te drogen zijn er meerdere methoden. Een daarvan is het gebruik van het winterzonnetje. Een appeldroogrekje is dan een handig hulpmiddel. Het principe is eenvoudig en je kunt het rekje elke vorm geven die je wenst.

In dit voorbeeld hebben we een rekje gemaakt in de vorm van een dennenboom, en een in de vorm van een appelboom. Voordeel van de appelboom is dat er meer ruimte is voor droogstokjes en dat je daardoor meer schijfjes tegelijkertijd kunt drogen.

Schets op een stuk triplex een (boom)vorm van circa 30 centimeter hoog. Zorg voor een stevige basis, door de stam wat wijder uit te laten lopen. Teken ook een ligger van ongeveer 50 centimeter lang en tenminste 2 centimeter hoog. Maak hier een mooie golvende vorm in, of zoals in dit voorbeeld een appeltje.

Zaag alle onderdelen uit met een figuurzaag. Zaag in het midden van de basis van de boomstam een inkeping, tot op de helft van de hoogte van de ligger en met de breedte van het triplex, circa 3 millimeter. Zaag hier zeker niet te ruim, want dat gaat ten koste van de stabiliteit. Voorbeeld: de staander is aan het uiteinde 4 centimeter hoog, zaag dan 2 centimeter in. In de staander zaag je een inkeping met dezelfde lengte, hier dus ook 2 centimeter. Houd aan de buitenzijde van de ligger, na de inkeping nog 5 centimeter over.

Boor met een houtboor gaten die iets ruimer zijn dan de doorsnede van de rondhoutjes. In dit geval hebben de rondhoutjes een doorsnede van 1 centimeter. Rondhout koop je op lange lengtes in de bouwmarkt. Zaag of knip deze in stukken van 50 centimeter, al naar gelang het aantal gaten dat je boort.

Schuur alle onderdelen helemaal glad, maak ze stof- en vetvrij en lak ze af met eierlak, om het hout te beschermen tegen appelsap. Eenmaal droog is het appeldroogrekje klaar voor gebruik.

Schil de appels, verwijder het klokhuis met een appelboor en snijd de appel in dunne plakken. Zorg wel dat de dikte van de plakjes ongeveer gelijk is. Dep ze eventueel droog met wat keukenpapier. Rijg de appelschijfjes aan de rondhoutjes en hang deze in het rekje. Zorg ervoor dat de schijven elkaar niet raken. Zet het appeldroogrekje in de vensterbank en laat staan tot de schijven droog zijn.

Tip: In deze uitvoering is het appeldroogrekje redelijk fragiel. Wil je een steviger rek, zaag dan alle onderdelen tweemaal uit en lijm deze op elkaar. Of gebruik dikker hout. Nadeel daarbij is dat het figuurzagen moeilijker wordt.


Esther van Middendorp
Door
Esther van Middendorp

Als kind groeide Esther op op het Veluwse platteland. De geboorte van jonge dieren, uren zwerven door het bos, een onverwachts treffen met een wild zwijn of edelhert… het waren de ingrediënten van haar jeugd. Als redacteur bij Landleven vertaalt ze haar liefde voor de natuur naar verhalen over de meest uiteenlopende onderwerpen op dit gebied. Daarnaast ontwerpt, maakt en beschrijft ze veel van de doe-het-zelf-artikelen: van praktisch bordenrek tot nostalgische duwslee.