Snijd zelf een speculaasplank

Snijd zelf een speculaasplank

Snijd zelf een speculaasplank. Het is een prachtig cadeau om te geven aan de kookfanaat in de familie. Houtsnijder en restaurator Tico Top uit het Groningse Kruisweg maakte een uniek ontwerp voor Landleven en laat je stap voor stap zien hoe je deze plank maakt in het novembernummer van Landleven. Hier kun je de werktekening downloaden.

“Toen ik door Landleven werd gevraagd om een ontwerp te maken voor een speculaasplank moest ik even goed nadenken”, vertelt Tico Top. “Normaal zie je op een koekplank een mannetje of een vrouwtje, echt een speculaaspop. Maar ik wilde iets maken dat met het landelijk leven te maken heeft; een koe, schaap of haan. Nadat ik een paar schetsen heb gemaakt, is het een haan geworden. Je kunt hem prachtige veren geven en zo op een relatief simpele manier een mooie koek maken.”

Snijd je eigen speculaasplank

Wie voor het eerst een koekplank gaat maken, komt erachter dat het veel moeilijker is dan je denkt. “Houtsnijden is een moeilijk vak, je leert het in de loop van jaren. Maar laat je zeker niet uit het veld slaan! Deze plank is zeker goed te maken, ook door een beginner. Mijn belangrijkste tip: denk negatief. De koek wordt positief, dus je moet de plank negatief snijden. Datgene wat het hoogste moet worden, moet je het diepst snijden.”

Benodigdheden

  • plank van beukenhout
  • carbonpapier
  • basisset houtsnijgereedschap (gutsen)
  • Werktekening: klik op de afbeelding hieronder om hem te downloaden
  • Snijd nu je eigen speculaasplank met het stappenplan in Landleven november 2024

Hier vind je een recept voor zelfgemaakt speculaas

Hier vind je de website van Tico Top


Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.