Leer zelf vissenleer looien
Het vel van een zalm, waarom zou je het weggooien of tot hondenvoer verwerken als je er prachtig dun leer van kunt maken? “Zalmleer is sterker dan hertenleer. Met een twee millimeter dikke zalmhuid kun je een auto trekken”, weet Linda Welgraven. Het is zelfs waterdicht. Vanuit het oogpunt van duurzaamheid en zelfvoorziening is zelf looien van vissenleer een prachtige bezigheid. Creatief en verrassend. En nee, het stinkt niet.
Voordelen van vissenleer
Een sierlijk polsbandje, een tasje, een buidel, een portemonnee. Linda Welgraven van Siegurd Bushcraft & Survival naait de leukste dingen van vissenleer. Het is dun, ijzersterk en waterdicht en heeft een fraaie structuur. Ervaren looiers in het buitenland maken van zalmvellen de mooiste vesten, tassen en zelfs schoenen. Bovendien is het natuurvriendelijk materiaal, zeker als u het zelf looit met behulp van eikenbast.
Leer looien
“Van een rauwe huid maak je bruikbaar leer”, omschrijft Linda het looiproces. Een vies gebeuren? “Nee, bij vissenhuiden valt dat erg mee. Persoonlijk vind ik looien van de huid van zoogdieren een stuk minder prettig.”
Vissenhuiden kopen
Informeer bij de visboer of deze vissenhuiden voor u wil bewaren. Nog beter is ze rechtstreeks bij de visafslag halen. “Daar kun je vaak de meest verse, hele zalmhuid krijgen en vriezen ze het gelijk in. Zorg ervoor dat de huid als hij van de vis komt zo snel mogelijk ingevroren, gezouten of op een andere manier geconserveerd wordt. Je kunt niet eerst gezellig ’s avonds een zalm opeten en na die tijd het vel invriezen, dan zijn er al bacteriën aan het werk waardoor het gaat rotten. Verse vis stinkt niet, dus de huid ook niet en als je hem direct invriest heb je nergens last van.” Normaalgesproken verdwijnen de vissenhuiden in het visafval, vermalen tot diervoer. Zalmhuiden zijn het beste beschikbaar en gemakkelijkst te verkrijgen. Oorspronkelijk worden, naast zalm, het meest gebruikt: aal, baars, haai, rog en tonijn.
In Landleven december legt Linda in twaalf stappen uit hoe je zelf visserleer looit. Landleven december is vanaf 21 november verkrijgbaar.
Mario Broekhuis is als hoofdredacteur verantwoordelijk voor alles wat er inhoudelijk onder de vlag van Landleven gebeurt. Hij bewaakt de formule. Bezoekers van de evenementen van Landleven kennen zijn stem als omroeper. En menigeen herkent hem ook als de schrijver van ‘dat stukje’ voorin in het blad. Maar wie goed oplet komt zijn naam vaker tegen als auteur van artikelen. Mario is een echt buitenmens.