Bloem en blad gevangen

Bloem en blad gevangen

Van grote, stoere bladeren tot de fragielste bloemetjes: Amber van Vugt weet ze te vangen in haar ecoprints. Ze brengt de vormen en kleuren op een natuurlijke manier over op stof en papier. Ze laat aan Landleven zien hoe ze deze kunstwerken uit de natuur maakt.

Amber maakt ecoprints

  • Stap 1: Amber: “De eerste stap als je wilt ecoprinten is het verzamelen van de materialen. Ik pluk bladeren en bloemen in mijn eigen tuin, maak een rondje in de buurt of ga naar het Purmerbos, niet ver van hier. Verse bladeren werken vaak het mooist, die bevatten veel kleurstof, hoewel je ook met sommige droge bladeren kunt werken. Soms geven bladeren een hele andere kleur dan je verwacht, dat is extra leuk. Voor een mooie compositie kun je zoeken naar verschillende vormen bladeren.”
  • Stap 2: “De materialen leg ik eerst een half uur in een badje met roestwater: simpel gezegd een bak water met roestige spijkers. Dit helpt de kleurstoffen om ‘los’ te komen, er komt dan een scheikundig proces op gang.”
  • Stap 3: “De stof waar je op wilt printen beits je voor met aluin. Ik gebruik hier wilde zijde, maar je kunt ook katoen of linnen gebruiken.”
  • Stap 4: “Op mijn werkblad leg ik een velletje bakpapier en daar komt de stof bovenop. De bladeren mogen uit het roestwater. Door te schuiven en te schikken maak ik er een mooi geheel van.”
  • Stap 5: “Mijn favoriete bladeren om mee te printen zijn walnotenbladeren. Ik pluk ze in mijn tuin en ze geven zulke fantastische prints! Dat geldt eigenlijk voor veel noten- en vruchtdragende bomen. Andere favorieten zijn het amberboomblad, geraniums (zowel de bladeren als de bloemen), robertskruid, zuring en braamblad. Ook grassen doen het goed, vooral bij ecoprints op papier.”

  • Stap 6: “Op de bladeren komt een tweede velletje bakpapier. Dan rol ik er flink met een stok of deegroller overheen. Je wilt de bladeren zo plat mogelijk maken.”
  • Stap 7: “Het hele pakketje rol ik nu strak om een stok, die iets breder is dan de stof en ongeveer de diameter van een bezemsteel heeft. Met wikkels van oude repen katoen en touwtjes bind ik alles vast om de stok. Dat doe ik héél strak: hoe beter het contact van de bladeren met de stof, des te beter wordt de afdruk.”
  • Stap 8: “In een oude pan van de kringloop heb ik een stoommandje gelegd. Daarop gaan de omwikkelde stokken. In de pan giet ik een laagje water en dat breng ik aan de kook. De lappen stof worden op deze manier twee uur gestoomd, met het deksel op de pan.”
  • Stap 9: “Als het stomen klaar is, begint het feestje echt! De rollen mogen een beetje afkoelen en dan kun je ze uitpakken. Als cursisten dit doen, hoor ik altijd heel veel ‘oeh’s’ en ‘aah’s’. De print hoeft na het stomen niet gefixeerd te worden. Ik spoel de stof alleen uit met een scheutje azijn en daarna strijk ik het, dat is alles.”
  • Stap 10: Het eindresultaat van het ecoprinten: een prachtig stuk stof met de delicate afdrukken van bladeren. Amber: “Ecoprinten is veel moeilijker dan je in eerste instantie denkt; het vergt doorzettingsvermogen. In het begin krijg je vooral vlekken. Dat kunnen best mooie vlekken zijn hoor, daar niet van. Maar ik wil graag hele precieze afdrukken maken. Om zover te komen moet je heel veel oefenen en uitproberen. Alle stappen in het proces hebben invloed op het eindresultaat en daarom weet je nooit goed van tevoren wat het resultaat zal zijn. Het is altijd een verrassing. En dat is ook het leuke aan ecoprinten, het blijft een beetje toveren.”
     

In het Noord-Hollandse Ilpendam werkt Amber van Vugt elke dag in haar atelier: een okergeel geverfde houten werkplaats in haar idyllische achtertuin. De textielstyliste en -ontwerpster maakt hier ecoprints. Dat zijn afdrukken van echte planten en bloemen op papier of op natuurlijke stoffen, zoals katoen, zijde en linnen. De afdrukken zijn elk seizoen anders, want ze werkt met de natuurlijke materialen die op dat moment voorhanden zijn. Haar werken variëren van klein – een bedrukte kaart of linnen tasje – tot groot.

Haar grote panelen zijn ware kunstwerken van samengestelde ecoprints. Vaak vinden deze werken hun weg naar bedrijven of instellingen die bezig zijn met duurzaamheid of ecologie. In haar atelier ontvangt ze cursisten die ze tijdens een workshop alle ins en outs van het ecoprinten bijbrengt. Sinds de lockdown verkoopt ze ook doe-het-zelfpakketten in haar webshop, zodat mensen thuis zelf aan de slag kunnen met ecoprinten.
Wilt u meer informatie over Ambers werk, de workshops of de doe-het-zelfpakketten? Kijk dan op www.ambermaakt.nl

Ecoprinten is veel moeilijker dan je denkt; het vergt doorzettingsvermogen


Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.