Lenteschikking in oud afwasteiltje

Lenteschikking in oud afwasteiltje

Anneke Behrendt uit Rottum maakt graag schikkingen, boeketten en kransen met materialen uit haar eigen tuin. Voor Landleven maakte ze deze fleurige lenteschikking met prille voorjaarsbloemen in een ouderwets afwasteiltje.

Dit heb je nodig:

  • ouderwets emaillen afwasteiltje
  • stukje kippengaas
  • roze en blauw longkruid
  • blauwe druifjestakjes
  • bloeiende ribes
  • roze en gele dovenetel
  • lichtgele kleine viooltjes
  • enkele kleine narcissen (tête-à-tête)
  • enkele iets grotere witte narcissen
  • enkele takjes groene wolfsmelk
  • paarse judaspenning
  • blauwe bloemen van Brunnera
  • vergeet-mij-nietjes
  • clematisranken

Zo ga je te werk:

Stap 1
Knip het stuk kippengaas zodat het in het teiltje past en leg het er in. Dit vormt een stevig raamwerk voor de bloemen. Vul de teil met water tot twee centimeter onder de rand.

Stap 2
Verwijder de onderste blaadjes van de dovenetel en het longkruid zodat de bloemetjes goed zichtbaar zijn. Maak van alle materialen met uitzondering van de narcissen, de takjes wolfsmelk en de clematisranken meerdere kleine, gemengde boeketjes. Snijd de stelen van de boeketjes af op dezelfde lengte. Plaats de boeketjes in de teil met de stelen tussen het kippengaas.

Stap 3
Begin met het eerste boeketje aan de lange kant van de teil en werk zo naar het midden toe. Vul tot slot de andere lange zijde van de teil, totdat de teil helemaal gevuld is met bloemen. Maak steeds dezelfde boeketjes zodat de kleuren van de bloemen herhaald worden. Zo ontstaat ook een bepaald ritme in kleur en vorm.

Stap 4
Als de teil goed vol is opgebouwd met de boeketjes, verdeel dan de narcissen en de takjes wolfsmelk mooi over de schikking. Drapeer als laatste de clematisranken over de teil.


Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.