Appel-kaneelpotjes met geurige guirlande

Appel-kaneelpotjes met geurige guirlande

Kaneel, steranijs, gedroogde appel, het zijn slechts een paar van de heerlijk ruikende ingrediënten van deze sfeervolle potjes met geurige slinger voor bij de open haard. Door de warmte van het vuur wordt het effect versterkt en zal de hele kamer worden gevuld met fijne winterse luchtjes. Alie van Veldhuizen laat je zien hoe je dit pronkstukje zelf maakt.

Dit heb je nodig:

  • 2 bloempotjes
  • grijs steekschuim
  • zand of grind
  • 2 (oude) vorken
  • 2 grote rode appels (Goudreinet)
  • gedroogde schijfjes sinaasappel, appel, limoen en citroen
  • kaneelstokjes
  • steranijs
  • kleine dennenappels
  • grove bruine kandijsuiker
  • raffia
  • lijmpistool
  • naald met groot oog
  • schaar

Zo ga je te werk:

Begin met het drogen van de appel- en citrusschijfjes. Sinaasappel-, citroen- of limoenschijfjes kun je drogen in de oven. Snijd de vrucht met schil en al in dunne plakken en leg ze op een ovenvast bord in de oven. Droog de schijven twintig minuten op 150 – 160 graden.

Appelschijven verbranden in de oven. Droog deze daarom voor het keukenraam in het zonnetje. Hang de schijven los van elkaar op zodat ze niet gaan schimmelen, bijvoorbeeld op een droogrekje. Knoop ondertussen aan de kaneelstokjes en de dennenappeltjes kleine lintjes raffia. Maak van de raffia ook een paar kleine strikken, die je later meerijgt. Als al het fruit droog is, rijg je het aan een lange raffiadraad. Maak een lus aan het uiteinde, en bevestig een naald met een groot oog aan het andere eind. Steek om en om verschillende fruitschijfjes, kaneelstokjes, strikken en dennenappeltjes aan het draad tot deze de door je gewenste lengte heeft.

Beplak de bloempotjes rondom in de lengte met kaneelstokjes. Lijm de verdikte bovenrand van de pot vol met steranijs. Lijm, indien nodig, het gat onderin de bloempot dicht. Vul de pot vervolgens halfvol met zand of grind voor extra stevigheid. Vul de rest van de pot met grijs steekschuim, tot net onder het randje. Smeer de bovenzijde van het schuim vol met lijm en strooi er de grove bruine kandijsuiker op. Prik daarna in elke pot de vork met de tanden omhoog in het midden van het schuim.

Strik de slinger tussen de potten, gebruik ook hiervoor raffia. Geef de potjes een mooi plekje op de schouw en prik als laatste twee mooie, rode appels op de vorken.