Timmer een kampeerkeuken/ chuckbox

Timmer een kampeerkeuken/ chuckbox

Een leuk en praktisch project: timmer zelf een draagbare kampeerkeuken. Meubelmaker Hylke van Niel uit Tynaarlo maakte zijn eigen ontwerp en geeft je tips en trucs om er zélf een te maken. Download hieronder de werktekening en lees de werkbeschrijving van deze chuckbox.

Hylke van Niel maakte een uitgebreide beschrijving van wat je nodig hebt en hoe je te werk kunt gaan om deze uitklapbare kampeerkeuken zelf te maken, plus een werktekening. Hij schreef de werkbeschrijving zonder maten, omdat die helemaal afhankelijk zijn van jouw eigen kampeeruitrusting. De beschrijving is wel gedetailleerd genoeg om ermee uit de voeten te kunnen. 

Download hier de werktekening

Hylke van Niel: “Zo ziet de kampeerkeuken eruit als je hem niet gebruikt. Het onderstel kun je omdraaien en het dient daarnaast als kratje om de keuken in te bewaren en te vervoeren. Het zorgt dus voor bescherming en stevigheid.” Als materiaal koos Hylke voor populieren multiplex van 10 millimeter dik. “Dit plaatmateriaal is licht, betaalbaar en goed te verwerken. Wel is een goede lak een must, omdat het onbehandelde hout niet erg tegen vocht kan. Ik heb als afwerking voor een harde jachtlak gekozen. Als je kiest voor een harder of zwaarder plaatmateriaal, volstaat lijnolie ook.”

“Als je wilt gaan koken, moet je de keuken eerst ‘uitpakken’. Je tilt de keuken uit het onderstel en zet hem er even naast. Het onderstel draai je om en vervolgens zet je daar de keuken weer op.”
 

“Klap de panelen aan de bovenkant van de keuken naar de zijkanten uit. Deze panelen geven je werkruimte om pannetjes neer te zetten of wanneer je bijvoorbeeld groentes wilt snijden.” Aan de voorzijde van de panelen maakte Hylke een opstaand randje. “Dit voorkomt dat je keukenmesje valt.”
 

“Je klapt de deurtjes open tot ze onder de bovenpanelen zitten. Dit geeft het werkblad van de keuken zijn stevigheid. Vervolgens haal je het campingkookstel uit het vakje en zet je het in het midden bovenop de keuken.” Het campingkookstel is de belangrijkste maatgever voor de kampeerkeuken. Hylke: “Mijn inspiratie voor deze kampeerkeuken heb ik opgedaan op het wereldwijde web. In Amerika staan deze kampeerkeukens bekend als ‘chuckbox’. Gebruik deze zoekterm maar eens, en je zult legio voorbeelden vinden van verschillende ontwerpen. Het ontwerp begint altijd met je eigen campingkookstel: aan de hand van de afmetingen daarvan bepaal je de buitenmaat van de kampeerkeuken. De maatvoering van de bakjes en laatjes is daarnaast ook afhankelijk van je eigen campingservies én je eigen wensen. Je maakt de laatjes passend voor jóúw pannetjes, borden et cetera.”
 

In het midden van de kampeerkeuken heeft Hylke meerdere laatjes en vakjes gemaakt. Linksonder is bijvoorbeeld een vakje waar precies het gasbusje in past, en in de grote lades past precies het pannensetje. “De laatjes kun je opentrekken met een touwtje, dat vind ik wel een leuk detail.”
 

“In het linker deurtje maakte ik een bakje voor het grote keukengereedschap dat we meenemen. Daarnaast een rol waar precies keukenpapier, aluminiumfolie of huishoudfolie in past. Dit kun je natuurlijk helemaal naar je eigen wensen aanpassen.”
 

“Rechtsboven maakte ik een plankje met opstaande rand voor de kruidenpotjes. Daaronder een plankje voor onder andere olie, azijn, sap en de zout- en pepermolen.”
 

Hylke: “Dat je de keuken zó klaar hebt staan, is echt praktisch. Je hoeft voor vertrek nergens over na te denken, je weet gewoon dat alles wat je nodig hebt erin zit. Ik zet de kampeerkeuken achter in onze bus en we kunnen vertrekken!”
 

Tips van Hylke:

  • Een opstaand randje voorkomt dat mesjes en dergelijke van het werkblad vallen.
  • Maak een bakje voor groter keukengereedschap.
  • Creeer ruimte voor een rol keukenpapier, aluminiumfolie of huishoudfolie.
  • De bodem van het onderstel/kratje ligt 5 millimeter dieper dan de rand. Dit zorgt voor een stabiel geheel als de kampeerkeuken erop geplaatst wordt. Klosjes aan de onderzijde van de keuken zorgen ervoor dat de deurtjes nog steeds goed open kunnen.
  • Houd bij de lades 5 millimeter speling aan voor de lengte, hoogte en breedte. Als ze te goed passen zuigen ze vacuüm bij het openen. De indeling en afmetingen van de lades zijn afhankelijk van de spulletjes die erin komen.
  • Zaag de sleuven en de uitsparingen van het onderstel/kratje uit met een decoupeerzaag. Om een mooie en gelijkmatige ronding te krijgen kun je met de speedboor de uiteinden uitboren om vervolgens van gat tot gat te zagen.
  • Hier zit een magneetsluiting voor de deurtjes. Houd er rekening mee als u de hoogte bepaalt van de plank waar het campingkookstel op rust.
  • Als de kampeerkeuken helemaal gemonteerd is, neem dan schuurpapier en schuur alle vlakken glad en de scherpe randjes eraf. Goed afstoffen en afnemen met ammonia, en het geheel afwerken met lak of olie.
  • Om het onderstel/kratje te maken bepaal je eerst de buitenmaat van de kampeerkeuken. Tel hier 2 centimeter bij op om de binnenmaat van het onderstel te berekenen.

Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.