Natuurlijk gekleurde paaseieren

Natuurlijk gekleurde paaseieren

Bij een paasontbijt horen vrolijk gekleurde eitjes. Gebruik je liever geen verf, dan is er genoeg in je koelkast en keukenkastjes te vinden om alsnog een beetje kleur aan het paasontbijt te geven. Aan de slag met rode kool, thee, ui en kruiden.

‘Verf’

uit je eigen keukenkastjes

Dit heb je nodig:

  • eieren (op witte eieren is het kleureffect het sterkst)
  • azijn
  • kleurstof

Kleurstoffen

  • Blauw: ¼ rode kool en genoeg water om de kool onder te zetten. Bruine eieren worden hierin groen.
  • Roze: het vocht van ingemaakte bietjes of 2 gesneden rode bietjes in 0,5 liter water.
  • Bruin/oranje: schillen van 5 rode uien in 0,5 liter water.
  • Geel: 4 theezakjes groene thee per 0,5 liter water.
  • Geel: 1 eetlepel kurkuma per 0,5 liter water; 2 eetlepels azijn toevoegen.
  • Oranje/geel: 4 zakjes hibiscusthee per 0,5 liter water.
  • Oranje/bruin: 4 zakjes rooibosthee per 0,5 liter water.

Zo ga je te werk:

  1. Kook een halve liter water met daaraan toegevoegd één kleurstof. Laat dit koken tot het water flink verkleurd is: afhankelijk van de kleurstof duurt dit vijftien tot zestig minuten.
  2. Zeef eventueel de kleurstof uit het water en laat het water vervolgens afkoelen.
  3. Wanneer je eieren kleurt met thee, hoef je de thee niet mee te koken, maar kun je gewoon sterke thee zetten en deze af laten koelen.
  4. Voeg aan het gekleurde water een eetlepel azijn toe.
  5. Kook de eieren acht tot tien minuten.
  6. Giet het kookwater af en laat de eieren ‘schrikken’ door de pan te vullen met koud water.
  7. Wrijf daarna de schil met een washandje goed schoon: van nature hebben eieren een laagje dat voorkomt dat de kleur zich goed zet.
  8. Leg de eieren in het gekleurde water en zet ze in de koelkast.
  9. Check ze af en toe, om te zien of ze al de gewenste kleur hebben.
  10. Bij de theesoorten nemen de eieren na een kwartier al kleur aan, bij rode kool moet je ze voor een heldere kleur zeker een nacht in het kleurwater laten staan.
  11. Als de eieren op kleur zijn, haal je ze voorzichtig uit het water en laat je ze op een droogrekje of een stukje keukenpapier drogen.
  12. Naar wens kun je een donkerder kleureffect bereiken dan bij deze eieren door ze langer te laten kleuren en niet te deppen of af te drogen na het kleuren.