Brocante etagères en kopjeskandelaars

Brocante etagères en kopjeskandelaars

Het plezier van het maken van deze gezellige etagères en kaarsenkopjes begint, volgens Alie van Veldhuizen, al ver van te voren bij het verzamelen van het leukste brocante servies. Wellicht heb jij, je (groot-)moeder of buurvrouw nog wat staan op zolder of vind je de mooiste ‘schatten’ op de rommelmarkt.

Dit heb je nodig:

  • Oud servies in alle soorten en maten
  • Lijmpistool

Zo maak je etagères:

Selecteer een kleur of thema voor je etagère en zoek zo veel mogelijk onderdelen bij elkaar. Gebruik alle soorten en maten schalen, borden, kommen, vaasjes, kannetjes, kopjes en eierdopjes. Begin met een flink bord of een schaal en stapel hierop bijvoorbeeld een vaasje, gevolgd door een iets kleiner bordje, daarop een kopje, een gebaksbordje, een eierdopje enzovoort. Werk van onder naar boven, van groot naar klein.

Probeer verschillende opstellingen uit, tot je helemaal tevreden bent. Lijm vervolgens voorzichtig de onderdelen aan elkaar met hete lijm.

Tip: Op deze manier kun je meerdere etagères in verschillende formaten maken voor allerlei doeleinden: een klein exemplaar voor bonbonnetjes, een grotere voor sandwiches tijdens een heerlijke zomerse buitenlunch of om je cupcakes te presenteren tijdens een high tea.

Maak de tafel compleet met gezellige kopjeskandelaars.

Dit heb je nodig:

  • stompjes kaars
  • lont
  • lange satéstokjes
  • plakband
  • oude pan

Zo maak je kopjeskandelaars:

Zet de kopjes voor gebruik in heet water, om ze voor te verwarmen zodat ze niet kapot barsten als het hete kaarsenvet erin gegoten wordt. Smelt in een oude pan de kaarsenstompjes. Let op; blijf bij de pan, het smelten gaat erg snel en het kaarsenvet wordt erg heet. Laat het vet iets afkoelen voor je gaat gieten. Verwijder met behulp van een satéstokje of oude vork eventueel restjes lont.

Droog de kopjes af. Zet met plakband op de bodem van het kopje een lont vast. Neem een satéprikker, leg deze op het kopje, rol de lont één keer om de prikker heen en zet dit uiteinde vast met plakband aan het stokje. Op deze manier houd je de lont zoveel mogelijk in het midden van het kopje. Herhaal voor alle kopjes.

Giet nu voorzichtig het gesmolten kaarsenvet in de kopjes. Giet ze zo vol mogelijk, aangezien het vet inzakt zodra het stolt. Laat rustig staan om te stollen. Verwijder daarna de satéprikker en knip de lont op de juiste lengte af.

Tip: Kaarsenlont is in verschillende lengtes en diktes verkrijgbaar bij (online) hobbywinkels.