Boerderij op quilt

Boerderij op quilt

Jouw eigen boerderij afgebeeld in een quilt is een aandenken waar je jarenlang plezier van zult hebben. Jeltje van Essen ontwierp speciaal voor Landleven een voorbeeldquilt. Gebruik deze werktekening als basis en verwerk details van jouw eigen boerderij in het ontwerp.

De boerderij is symmetrisch, zoals veel boerderijen, en heeft mooie grote staldeuren in het midden. Twee lange, smalle populieren vergezellen de boerderij in de quilt. Dit onderdeel kun je aan jouw eigen situatie aanpassen: teken bijvoorbeeld een solitaire eik, hortensiastruiken of een stukje lage buxushaag. De gevel van de boerderij is witgekleurd. De gekozen stof is crèmekleurig met subtiele bloemenprint die voor een vrouwelijk accent zorgt. Dat kan prima: de stof hoeft niet precies de werkelijkheid na te bootsen. Er is genoeg ‘artistieke vrijheid’ om jouw eigen stofje te kiezen. Sommige quiltwinkels hebben stof met een bakstenenprint, die zou je eventueel kunnen kiezen, om een stenen muur te maken. “Het dak van een boerderij moet veel volume hebben, want er moet er veel voorraad in kunnen”, zegt Jeltje over het ontwerp. Daarom heeft het dak een prominente plek gekregen in de quilt: door de plooitjes bolt het dak op, waardoor het ruimtelijke effect vergroot wordt. De stof van het dak heeft een print met wuivend duingras. De stof is ondersteboven gebruikt, waardoor het iets weg heeft van een rieten kap. Hebt u zelf een pannendak? Gebruik dan rode of blauwachtige stof die de suggestie geeft van de structuur van dakpannen. Wat er achter de staldeuren plaatsvindt, kun je zelf invullen. Hier is het silhouet van een boer, een boerin en enkele dieren als voorbeeld gemaakt. Je kunt op jouw lapje zwarte vilt of stof elke schaduw tekenen die bij je eigen boerderij past, bijvoorbeeld een koe of een paard.

Dit heb je nodig:

  • De werktekening, download deze hier
  • lucht 33 x 70 cm (1 op tekening)
  •  blad met lucht 27 x 25 cm (2 op tekening)
  • gevel 20 x 55 cm (3 op tekening)
  • tuin en bomen 20 x 110 cm ( 4 op tekening)
  • rieten dak 20 x 110 cm ( 5 en 6 op tekening)
  • kozijn en staldeuren 20 x 110 cm
  • dakgoot en ramen 20 x 55 cm
  • binnenkant boerderij 20 x 20 cm
  • pad naar staldeur 27 x 20 cm
  • silhouet (vilt of donkere stof) 18 x 14 cm
  • schaapjesstof 27 x 25 cm • rand 5 x 290 cm
  • lap voor de achterkant 65 x 80 cm
  • stof voor de bies 6 x 290 cm

Verder:

  • fiberfill of batting voor tussenvoering 65 x 80 cm
  • patroonpapier
  • naald en draad
  • 2 haakjes en ogen voor staldeuren

Zo ga je te werk:

  1. Vergroot de werktekening 400 procent met behulp van een kopieermachine. Neem vervolgens de tekening over op patroonpapier. Knip de patroononderdelen uit de vergroting. Knip de stof voor onderdelen 1 tot en met 4 (lucht, blad met lucht, gevel, tuin) met 1 centimeter of iets minder naad. Leg de stukken op het patroonpapier in de volgorde zoals aangegeven op het patroon. Vouw steeds de naad om van de stof die bovenop een andere stof komt. Op die manier kun je de stof op de overgang appliqueren.
  2. Zet nu de stukken 1 tot en met 4 aan elkaar vast met kleine steekjes. Nu is het dak aan de beurt. Werk op dezelfde wijze als hierboven. Start met onderdeel 5, vervolgens deel 6. Het dak is geplooid en bolt aan de onderkant over. Speld de plooien in de stof en knip de stof pas op maat als je tevreden bent met de uitstraling van het dak. Je kunt de onderkant van het dak wat meer vulling geven, bijvoorbeeld met fiberfill of batting, om het bollende effect te bereiken. De nok maak je uit dezelfde stof als de tuin. Zet deze nu vast op het dak. De onderkant van het dak rijg je en hier overheen komt de dakgoot. Zet het geheel vast met kleine steekjes. Maak de ramen uit stroken die je daarna doorsnijdt en boven elkaar zet. Plaats de vensterbank eronder en zet ze vervolgens vast op de boerderij.
  3. De mal voor de deuropening is de stippellijn op het patroon. Die teken je op de plaats van de opening en hier knip je vervolgens de stof van de gevel weg (omgekeerd appliqueren). Schuif het lapje voor de binnenkant van de boerderij onder de gevelstof en vouw een naadje in de gevelstof. Zet de gevelstof en de binnenkant van de boerderij met kleine steekjes vast. Je kunt nu het patroonpapier aan de achterkant van de quilt verwijderen.
  4. Nu maak je de deuren. Deze stof plooi je eerst. Er zijn per deur zeven verticale plooien van 1 centimeter diep. De afstand tussen de plooien is ongeveer 1,5 centimeter. De deuren worden gevoerd en gequilt. Hierdoor zijn ze wat steviger en kunnen ze ook open en dicht.
  5. Versier nu de quilt naar keuze met bomen, dieren en het silhouet in de staldeuren. De quilttop wordt, voor je het pad toevoegt, eerst omlijst met een rand. Maak dan het pad voor de deur. Dit stelt u samen van dubbele stof en is alleen aan de boven- en onderkant vastgezet. Daardoor ontstaat een driedimensionaal effect. Je kunt nu de quilt sandwichen en doorpitten. Volg daarbij de lijnen van het patroon en gebruik bijvoorbeeld een (bloemen)mal om een mooi patroon in de lucht aan te brengen.
  6. Zet er tot slot een bies omheen.

Patroon boerderij op quilt