Verbouwing: Stoere schuurwoning

Verbouwing: Stoere schuurwoning

Heidi van Wakeren-van Oort woont met haar gezin in de helft van een dubbele moderne schuurwoning in het Gelderse dorpje Ederveen. Ze bouwden het in twee jaar tijd helemaal zelf. Het resultaat is een heerlijk familiehuis met volop licht en ruimte.
 


“De lichtstraat is echt dé eyecatcher van ons huis. Als je het huis binnenkomt word je getrakteerd op een fantastisch uitzicht! En de hortensia’s hebben in elk seizoen hun charme.”


“Ons energiegebruik wordt grotendeels gecompenseerd door de zonnepanelen. Ze zijn geïntegreerd in het dak, waardoor je ze bijna niet ziet. Een mooie oplossing!”


Heidi deelt sinds ze hier woont mooie plaatjes van haar binnen- en buiten leven via Instagram. U kunt haar vinden via @livingatmainstreet_13

Het gezin Van Oort telt zes kinderen: Gijsbert, Corneel, Lente, Silas, Venne en Danée. Tel daar Heidi en haar man Rijk bij op én hond Novi en je komt op negen bewoners. Een gemiddeld huis kan dan aardig krap aanvoelen, maar daarvan is geen sprake bij dit familiehuis in Ederveen. “Wij hebben een eigen aannemersbedrijf”, steekt Heidi meteen van wal. “En we hadden al lang het idee om samen met een vriend, die compagnon is bij een architectenbureau, iets te bouwen. Toen dit perceel van zevenduizend vierkante meter te koop kwam, hebben we het erop gewaagd. De bestemming van het perceel was agrarisch, hier stond vroeger een kippenbroederij. Daardoor kwam er wel van alles bij kijken. Het bestemmingsplan moest eerst gewijzigd worden.

Toen we daar akkoord voor kregen, moesten we de oude kippenschuren slopen, de grond saneren, alles! In 2013 hebben we het perceel gekocht en in 2014 en 2015 hebben we het huis zelf gebouwd. Heel veel hebben we in de avonduren, de weekenden en de vakanties gedaan. Er stond nog een oude schuur die als kantoor dienst had gedaan, daar zijn we in gaan wonen. Rijk heeft er wat wanden ingezet en daar hebben we als gezin twee jaar gebivakkeerd. Dat kan ik iedereen aanraden die ook plannen heeft om zelf een huis te bouwen. Het is heel fijn om op de bouwplaats aanwezig te zijn, vooral in de afbouwfase. Als de kinderen ’s avonds op bed lagen, kon ik gewoon de babyfoon aanzetten en in het nieuwe huis gaan schilderen bijvoorbeeld. Op die manier kun je het bouwen en je gezinsleven goed combineren.”


Puppy Novi bij de stoere houtkachel van Dik Geurts.

In 2016 was de bouw klaar. Het resultaat is een moderne schuurwoning van 22 meter lang en 8 meter breed. Het perceel dat bij het huis hoort is 2.500 vierkante meter. Behalve de schuurwoning van de familie Van Oort, staan op het perceel nog vier anderen woningen: de andere helft van de schuurwoning en aan de voorkant zijn nog twee woonhuizen gerealiseerd. “Het huis heeft heel veel ruimte, ideaal voor ons gezin. Boven zijn er vijf slaapkamers, wij slapen op de begane grond en onder het hele huis zit een kelder. In de kelder hebben we daardoor ook nog een kantoor aan huis voor mij, een speelkamer en ruimte voor logees.”

De inrichting van het huis heeft Heidi voor haar rekening genomen, met hier en daar advies van professionals. “Je moet zó veel beslissen als je zelf een huis bouwt. Het enige dat vaststond was waar de entree moest komen, voor de rest mochten we het helemaal zelf bepalen. Dat is behoorlijk wat werk, het gaat niet alleen om de grote zaken, maar ook om de details, zoals lichtpunten en stopcontacten.” Het huis ademt een rustige en relaxte sfeer, vooral door de kleurenkeuze en het gebruik van natuurlijke materialen, zoals het eikenhout en natuursteen in de keuken en de trap die Rijk zelf maakte van oude wagonplanken. Qua kleuren voeren verschillende kleuren grijs en wit de boventoon, aangevuld met groen- en bruintinten en een tikje zwart. “Voor de vloer hebben we gekozen voor gevlinderd beton met vloerverwarming. Ik ben er erg blij mee, want het is makkelijk te onderhouden en geeft een stoere basis voor de rest van de inrichting.” Een andere stoere toevoeging aan de woonkamer is de houtkachel. “Het is een kachel van Dik Geurts, type Odin. Hij staat in de vide; daar loopt het plafond helemaal door tot het dak. De ideale plek voor de kachel, want door de trek kan het daar wat koud aanvoelen. Ik wilde de kachel eigenlijk helemaal los in de ruimte, dus van de vloer af. Maar vanwege de hoogte moest de kachel toch op een steun staan. Een compromis dus, maar ik ben er wel erg blij mee.”

Omdat er heel veel ramen zijn, is het huis enorm licht. “Een van de mooiste dingen aan het huis vind ik de lichtstraat. Als je de entree binnenkomt, kijk je gelijk naar buiten. Dat is zo’n prachtig gezicht: het brengt buiten echt naar binnen, ook in de keuken en de woonkamer. Sinds we hier wonen, speelt het buitenleven ook een veel grotere rol in ons leven.


Aardse tinten geven het huis een rustige en relaxte uitstraling. Als accessoires heeft Heidi gekozen voor natuurlijke materialen, zoals een tak rozenbottels in een vaas van rookglas.

Tips van Heidi voor wie zelf een huis gaat bouwen

  • “Wij hebben twee jaar lang op de bouwplaats gewoond. Dat zou ik iedereen aanraden: je zit met je neus boven op de werkzaamheden. Verder is het makkelijker om in je vrije tijd aan het werk te gaan in het nieuwe huis. Ook vermijd je dubbele lasten.”
  • “Ons huis is groot: 22 meter lang en 8 meter breed. Alles loopt daarmee in de papieren: alle oppervlakten zijn groter, dus heb je meer kosten. Ook zaken die niet standaard zijn, zoals onze ramen, kosten vaak meer. Houd daar rekening mee in je budgetplanning.”
  • “Als je een tijdje in het nieuwe huis woont, is het niet erg om nog wat te veranderen. Onze leefruimte was eerst helemaal open: de keuken en de woonkamer liepen in elkaar over. Dat vond ik achteraf toch niet zo praktisch. Daarom hebben we er na een jaar een muurtje tussen gezet. Dat geeft meer rust en je creëert wat hoeken. Het voelt nu gezelliger.”


Heidi met haar jongste dochter Danée in het woongedeelte van hun schuurwoning.

Fotografie: Sietske de Vries


Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.