Koningsdag: dat betekent koekhappen!
Koekhappen, touwtrekken, blikgooien, allemaal oer-Hollandse spellen die tijdens het leukste feest van Nederland weer gespeeld zullen gaan worden. Koningsdag komt er weer aan, 27 april vieren we de verjaardag van koning Willem-Alexander Dit jaar viert de koning zijn verjaardag in Rotterdam, waar vier jij Koningsdag?
Prinsessedag
Koninginnedag werd vanaf 1898 gevierd op 31 augustus, de verjaardag van koningin Wilhelmina. Er waren activiteiten in diverse plaatsen in ons land georganiseerd door lokale Oranjeverenigingen en andere plaatselijke comités, vertelt Bert Blaauw van de Koninklijke Bond van Oranjeverenigingen. “Maar we gaan nog een stukje verder terug in de tijd. Vanaf 1885 werd op 31 augustus reeds Prinsessedag gevierd, ter ere van de jonge prinses Wilhelmina. In het begin was deze dag meer een kinderfeest, maar vanaf 1902 groeide het uit tot een volksfeest. In dit jaar was bekend dat koningin Wilhelmina was hersteld van een ernstige ziekte, dut dat betekende feest.” In 1948 werd de dochter van Wilhelmina, prinses Juliana, koningin en werd Koninginnedag verplaats naar de verjaardag van Juliana op 30 april. Toen waren net zoals nu in het hele land feestelijkheden voor de bevolking georganiseerd door Oranjeverenigingen.
Koekhappen
De meest voorkomende spelletjes tijdens Koninginnedag waren: koekhappen, touwtrekken, blikgooien, zaklopen en met versierde fietsen rondrijden. Deze spellen werden veel op school- en marktpleinen, voetbalvelden en in parken gevierd. Ook nu zijn dit populaire feestlocaties. Het populairste spel van toen, wat nu ook nog vaak gezien wordt door Bert is: koekhappen. Een makkelijk, simpel en leuk spel. Span een draadje en bind de ontbijtkoekplakjes vast aan een touwtje. Hang deze plakjes op verschillende hoogten aan het gespannen draad en het spel kan beginnen! Bind de handen op de rug en hap in de koek, wie het eerst een hele ontbijtkoek op heeft wint.
Vrijmarkten
Met een kleedje je oude spullen of zelfgebakken cup cakes verkopen voor een paar euro, waar komt dit vandaan? De vrijmarkten zijn ontstaan in de binnenstad van Amsterdam. Toen Beatrix trouwde met de Duitse Claus, schoot dit bij veel mensen in het verkeerde keelgat. De Tweede Wereldoorlog was nog vers in het geheugen en dus werd deze trouwerij niet goed ontvangen. Mensen begonnen daarom te rellen op straat en de koninginnendagen werden zo het toneel voor deze relschoppers. Hier kwam verandering in toen Amsterdam in 1971 met een oplossing kwam. In de jaren hiervoor was de traditie ontstaan om je oude spullen te verkopen op straat. De gemeente besloot deze traditie naar het centrum te verplaatsen. Koninginnedag werd weer populair en de relschoppers hadden geen podium meer. Tot op de dag van vandaag is deze traditie nog steeds van toepassing, want niet alleen in de grote stad maar ook in de kleinere dorpen liggen kleedjes met spullen op de grond.
Met beide handen grijpt Geerte alles aan wat op haar pad komt, niks is voor haar te gek. Haar creativiteit, brede interesse en liefde voor mooie beelden komen goed van pas tijdens haar stage online redactie bij Landleven. Overigens is deze Didamse blondine niet bang haar handen vies te maken! Voor een smakelijk recept, klusje of creatief werk stroopt ze haar mouwen graag op. Verder is ze een verzamelaar. Ze is namelijk verzamelaar van mooie momenten en inspirerende mensen.