Hoe maak je een goed vuur?

Hoe maak je een goed vuur?

Altijd al willen leren hoe je een vuurtje moet bouwen? Linda Welgraven is ‘bushcraft’-expert. Zij leert je hoe je zelf een prachtig vuurtje kunt maken. “Iedereen kan vuur maken, maar het is veel meer dan alleen die ene vonk. Vuur maken kost tijd. De voorbereiding is niet het halve, maar het hele werk. Als die goed is kun je binnen een minuut het vuur aansteken.”

Vuurmaken begint bij een mooie plek. Zoek een goede, veilige plek. Daarna kun je beginnen met het zoeken van hout: droog, drog hout is perfect. Verzamel hout van verschillende diktes, zo bouw je het vuur langzaam op. Begin met het hout ter grote van een lucifer, daarna pink lengte, wijsvinger- en duimdikte tot aan polsdikte. Verzamel per soort een flinke bos.
 

De vuurplaats

Haal alle bodembedekking weg tot op de kale aarde. Zo kunnen mos en wortels geen vlam vatten, want je wilt natuurlijk dat je vuur zich niet verspreid. Maar voordat je het vuur gaat opbouwen zaag je eerst een paar stammetjes van een boom, omgevallen exemplaar is prima. Mooie rechte stukken, zonder knoest. Splijt de stammetjes door de helft. De stammetjes vormen de basis waarop het vuur komt te liggen. “Ik stook op een plateu”, vertelt Linda, “ niet direct op de aarde. Dat is niet alleen om de bodem te beschermen maar ook tegen het vocht. Door de warmte van het vuur trekt het vocht op en gaat het vuur roken.” Linda oefent eerst droog. Ze legt de bossen hout naast zich neer en kijkt of ze iedere bos makkelijk in één keer kan oppakken. Deze voorbereiding is essentieel, vooral als het hard regent, dan wil je dat alles gelijk lukt.
 

Maak een veerstok

Linda gebruikt veerstokken als ‘aanmaakhout’. Zelf heeft ze die gemaakt van spar, maar alle rechtnervige houtsoorten kunnen gebruikt worden. Snij keer op keer een dun laagje van het hout af. Stop net voordat de stok eindigd, zodat de krullen eraan blijven hangen. De kunst is op de krullen zo fijn mogelijk te maken.

Een brandend vuur

Linda gebruikt voor het aanmaken van haar vuur een firesteel, een magnesium staafje dat vonken geeft als er overheen schraapt. De vonken die daar vanaf komen zijn voldoende om de veerstokken te doen ontbranden. Leg daarna een voor een de bossenhout op het kleine vuurtje. Werk van klein naar groot en leg de bossen kruislings op elkaar. Zo houd je het luchtig. Nadat je alle bossen op het vuur hebt gelegd, heb je een stabiel vuur.

 

Liever vuur leren maken via een video? Klik dan hier


Angela Groenbos

Angela schrijft de tuinverhalen voor Landleven. Daardoor komt ze in de mooiste landelijke tuinen van Nederland. Overal neemt Angela wel ideeën mee die ze in haar eigen tuin wil toepassen. Dat is nog wel een project in ontwikkeling: rond haar woonboerderij verschijnen nu de eerste borders en ze is dit jaar enthousiast begonnen met een moestuin. Wat Angela nog mist aan kennis compenseert ze ruim met enthousiasme voor alles wat groeit en bloeit. Haar vingers zijn nog niet groen, maar zien wel regelmatig zwart van tuinaarde.