Garnalenvisser aan de Noordkaap

Garnalenvisser aan de Noordkaap

Reinoud Koeman is garnalenvisser voor zijn plezier. Een uur voor het tij keert trekt hij voor de eerste maal een baantje met zijn geïmproviseerde sleepnet. Iets wat iedereen mag doen voor de lekkerste portie Hollandse garnalen. “Het zijn echt lekkere garnalen. Ze smaken neutraler, zoeter, subtieler, minder naar vis dan Hollandse garnalen uit de winkel.” Hier lees je zijn tips en adviezen.

  • Garnalen vissen kan langs de hele kustlijn, van Zeeland tot aan de uitmonding van de Eems.
  • Garnalenvissen mag je overal handmatig bedrijven, zonder vergunning, maar je mag niet zomaar overal het wad op, op meerdere plaatsen heb je een wadloopvergunning nodig om de dijk over te gaan.
  • Reinoud vangt van de zomer tot in de herfst, tot het water te koud wordt.
  • De garnaal houdt niet van temperaturen boven de vijfentwintig graden. Dan zijn ze naar wat dieper water waar je niet meer kunt vangen.
  • Zuidoostenwind is ideaal, want dan krijg je een sterke stroming langs de oever naar het noordwesten.
  • “Wanneer ik anderhalf uur voor laag water op de dijk sta ben ik mooi op tijd om het net in elkaar te zetten en kan ik doorgaan tot het water opkomt.”
  • Voor hij gaat vissen kijkt Reinoud naarwaterinfo.rws.nl. “Het is twee keer per etmaal laag water, ’s nachts en overdag, en het schuift iedere dag ongeveer een uur op. Daarbij heb je twee keer per maand springtij, waarbij het water extra ver zakt, en daardoor zitten de garnalen meer geconcentreerd. Ongeveer een week rond springtij is het goed vangen, in tegenstelling tot rond doodtij. Dus je hebt twee weken per maand waarin het gunstig vangen is en twee weken die iets minder gunstig zijn.”
  • Reinoud verbouwde twee kistjes die in elkaar passen tot twee zeven om respectievelijk de krabben en de allerkleinste garnalen uit zijn vangst te schudden. Over die laatste en fijnste zeef: “De breedte tussen de spijltjes van de zeef was vroeger gelijk aan de dikte van drie oude stuivers, de maat voor consumptiegarnalen.”
  • Reinoud doet zijn vangst in een oud uiennetje en trekt dat, voor hij op de fiets springt om naar huis te gaan, nog even door het frisse water. “Als ze koel zijn blijven ze langer in leven. Je moet ze namelijk levend en dus snel na de vangst koken, want dooie garnalen zijn na het koken niet te pellen.”
  • “Wanneer ik thuiskom gaan ze in een grote pan met kokend water. Dan wacht ik tot het water opnieuw kookt, zet het gas lager, wacht een halve minuut en giet ze af. Daarna spoel ik ze in een vergiet gelijk af met koud water. Even flink de kraan open, al mogen ze best lauw blijven. Uit laten lekken en een beetje zout erover. Dat zout trekt er op de een of andere manier in en maakt het vlees mooi los van de schaal. Wanneer je dan direct pelt, gaat het uitstekend.”
  • Over ervaringen en netten vind je meer op www.garnalennet.nl en www.destrandvisser.nl 
  • Op www.rainbownets.com is voor ongeveer € 110,- een kant en klaar sleepnet van 90 centimeter breed te koop.
  • Hier vind je het recept voor garnalenpasteitjes

Reinoud heeft al zijn materiaal in een pakketje opgeborgen, te vervoeren op zijn rug.
Reinoud heeft al zijn materiaal in een pakketje opgeborgen, te vervoeren op zijn rug. – Foto: Otto Kalkhoven

Reinoud heeft al zijn materiaal in een pakketje opgeborgen, te vervoeren op zijn rug.
Uitzeven in het zeewater. – Foto: Otto Kalkhoven

Reinoud heeft al zijn materiaal in een pakketje opgeborgen, te vervoeren op zijn rug.
Reinoud wandelt het water in en sleept het net achter zich aan. – Foto: Otto Kalkhoven


Mario Broekhuis

Mario Broekhuis is als hoofdredacteur verantwoordelijk voor alles wat er inhoudelijk onder de vlag van Landleven gebeurt. Hij bewaakt de formule. Bezoekers van de evenementen van Landleven kennen zijn stem als omroeper. En menigeen herkent hem ook als de schrijver van ‘dat stukje’ voorin in het blad. Maar wie goed oplet komt zijn naam vaker tegen als auteur van artikelen. Mario is een echt buitenmens.