
Industrieel interieur gemixt met delicate brocante
Zo mooi als de voormalige koeienstal van de carréboerderij in het Limburgse Berg aan de Maas (Urmond) is verbouwd en ingericht, zo mooi is ook het uitzicht dat vanuit de woonkamer alle aandacht trekt. Twee enorme stalen puien met glas in de achtergevel trekken de blik naar buiten. Het interieur in alle mogelijke tinten groen van Frans van Straaten en Babke Moelee is als een rustige lijst die het uitzicht op hun landschapstuin De Goede Gaard omkadert.
Oude koeienstal
Als het kunstenaarskoppel Frans en Babke de sfeervolle carréboerderij uit 1922 koopt, heeft deze zeven jaar leeg gestaan. Frans: “Waar nu de woonkamer en de keuken zijn, stonden vroeger de koeien. We zitten in de oude stal.” Babke: “Op het moment dat de makelaar vertelde dat er op het hele pand een woonbestemming zat, voelden we ter plekke hoe fijn het zou zijn om hier het woongedeelte te hebben.”
Maar voordat de stal aan de beurt is, vragen de realisatie van beider ateliers en de aanleg van de tuin om tijd en aandacht. Daarom verbouwen Frans en Babke het originele woonhuis eerst. “Dat hebben we vooral praktisch verbouwd en mooi gemaakt, maar altijd al met in ons achterhoofd dat we in de stal zouden gaan wonen.” Na vijf jaar is het zover en in 2021 begint Frans eigenhandig aan de verbouwing van de stal.
Kookkuil
Plannen maken, vormen en kleuren uitzoeken en ideeën opdoen doen Frans en Babke samen. “Wij vinden samen verbouwen heel erg leuk. We hebben er echt plezier in. En we leggen onszelf nooit een tijdslimiet op; misschien is dat een van de redenen waarom het ons weinig stress geeft.” In eerste instantie plannen Frans en Babke de keuken langs de wand. Babke: “Maar als je daar zou staan te koken, sta je met je rug naar het raam en met je rug naar je gasten. Dat wilden we niet.” Het idee wordt aangepast naar een kookeiland, maar uiteindelijk wordt het een ‘kookkuil’, waarbij Frans om het kookgedeelte een halfhoog muurtje bouwt.
Herhaling
Als aanrechtblad gebruiken Frans en Babke dezelfde keramische tegels als voor de vloer. Babke: “De tegels zijn oersterk en kunnen overal tegen, je kunt er zo een hete pan op zetten. Doordat we de tegels ook hebben gebruikt in de vensterbanken ontstaat er rust en eenheid.” Hetzelfde doen Frans en Babke met de Zellige wandtegels uit de keuken, die ze ook gebruiken om de schouw in de woonkamer te betegelen. “We houden van herhalen, dat schept meer eenheid dan geïsoleerde items.” Rondom de keuken realiseert Frans een ontbijtbar van een drie meter lang houtdeel dat ze tijdens hun zoektocht naar materialen tegenkomen.




Industrieel ontwerp
Om de achtergevel open te kunnen breken moet Frans iets bedenken om het gewicht van het pand te kunnen opvangen. Dat worden twee stalen H-balken. De 450 kilo zware balken plaatst hij verticaal en werkt hij met opzet niet weg. Een lange zoektocht naar wat te plaatsen in de ontstane openingen in de gevel leidt uiteindelijk naar België. Frans: “We hebben veel opties overwogen, maar uiteindelijk zijn deze stalen kozijnen voor ons op maat gemaakt. De maker wist precies wat we zochten.”
In de overige ramen zitten nog de originele betonnen, halfronde kozijnen met vlakverdeling, waar nieuw isolatieglas in is geplaatst, in plaats van het originele melkglas. Babke: “Doordat we van binnenuit hebben geïsoleerd hebben we nu extra diepe vensterbanken gekregen. Daar ben ik heel blij mee, dat is voor mij echt een cadeautje.”
Groen interieur
In het overwegend groene interieur zorgen groene vaasjes, glazen kandelaars, kussens, bloempotten en mooie planten in allerlei tinten voor de kleuraccenten. De antieke bank, de planten en het vele glaswerk contrasteren sterk met de stoere materialen in huis, maar brengen door hun delicate karakter precies de juiste balans in het interieur. Babke: “Ik hou ervan als het een beetje schuurt, het hoeft niet te gelikt. Dit past bij ons. Dit is wie wij zijn.”
Benieuwd naar het complete verhaal en alle foto’s van deze verbouwing? Je leest het in Landleven maart.

Als kind groeide Esther op op het Veluwse platteland. De geboorte van jonge dieren, uren zwerven door het bos, een onverwachts treffen met een wild zwijn of edelhert… het waren de ingrediënten van haar jeugd. Als redacteur bij Landleven vertaalt ze haar liefde voor de natuur naar verhalen over de meest uiteenlopende onderwerpen op dit gebied. Daarnaast ontwerpt, maakt en beschrijft ze veel van de doe-het-zelf-artikelen: van praktisch bordenrek tot nostalgische duwslee.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."