Fietsroute Het Verdronken Land van Saeftinghe

Fietsroute Het Verdronken Land van Saeftinghe

Tegenwoordig staat Het Verdronken Land van Saeftinghe vooral bekend als prachtig natuurgebied. Maar het gebied kent een rijke historie. Van bebost gebied, welvarende polder tot onherbergzaam schorrengebied: Saeftinghe is in de loop der eeuwen veel veranderd onder invloed van de zee. Fiets deze heerlijke knooppuntenroute van 43 km met onderstaande routebeschrijving.

Over de fietsroute

  • Deze fietsroute is 43 kilometer lang.
  • De startlocatie van deze route is Zandbergsestraat 1, 4569 TC Graauw
  • Dit is een knooppuntroute.
Kaart fietsroute Verdronken Land van Saeftinghe
Kaart fietsroute Verdronken Land van Saeftinghe

Tussen knooppunt 65 en knooppunt 59: Het Verdronken Land van Saeftinghe

Het Verdronken Land van Saeftinghe is het grootste brakwaterschor van West-Europa. In de middeleeuwen lagen hier dorpjes en zelfs een kasteel. Het was een belangrijke plek: wie Saefthinge bezat had het ook voor het zeggen in de haven van Antwerpen. Verschillende storm­vloeden in de veertiende en zestiende eeuw verwoestten grote stukken van het ingepolderde land. De slikken en schorren die zijn ontstaan, vormen een trekpleister voor vogels. Tienduizenden vogels komen hier voedsel zoeken, broeden, rusten en overwinteren.

Knooppunt 16: Watersnoodmonument

In de buurt van Kloosterzande staat het watersnoodmonument (1922). Dat herinnert aan de stormvloed van 1906. Deze overstroming trof vooral Zeeland en Vlaanderen. De schade was enorm. Er kwamen vijf vissers om het leven en meer dan vierduizend mensen raakten dakloos.

Knooppunt 49: Hulst

Vestigingstad Hulst staat bekend om haar bourgondische karakter en is dus een ideale plek om even te stoppen voor een hapje en een drankje. De stad heeft een rijke geschiedenis en kent 68 rijksmonumenten, waaronder de stadswallen, het statige stadhuis en de St. Willibrordusbasiliek: een van de mooiste kerken van Nederland. Hulst wordt genoemd in een van de oudst bekende Nederlandse literaire werken: Van den vos Reynaerde. Om hieraan te herinneren staat in het centrum van de stad een standbeeld van de listige vos.

Net na knooppunt 49: Fort Moerschans

Fort Moerschans was een fort ten noordoosten van Hulst. Het was onderdeel van de Linie van Communicatie ten oosten van Hulst en behoorde tot de Staats-Spaanse Linies. Het fort en de linie werden in 1591 door de Staatsen aangelegd in opdracht van prins Maurits. Hij bezat destijds de stad Hulst. In 1596 raakten de Staatsen de stad en de linie weer kwijt aan de Spaansgezinden. Pas in 1645 werden het fort, de linie en de stad heroverd. Het fort deed nog dienst tijdens de Spaanse Successieoorlog (1701-1714), en werd uitgebreid met vier bastions. De bastions en de gracht zijn nog aanwezig en bevinden zich halverwege de Liniedijk.

Knooppunten Het Verdronken Land van Saeftinghe
Knooppunten Het Verdronken Land van Saeftinghe

Deze fietsroute is gemaakt door Fietsen123. Klik hier voor de originele versie van deze route met printoptie.


Fietsen 123
Door
Fietsen 123

Alex Wit maakt de fietsroutes voor Fietsen123, de fietsroutewebsite van Roularta Media Nederland, waar Landleven ook onderdeel van is. Hij is ook de routemaker voor de Landleven fietsroutegids.