Fietsen bij de Oosterscheldekering

Fietsen bij de Oosterscheldekering

De Oosterschelde is een bijzonder stukje Nederland en een van de grootste wateren van Zeeland. Een fietsroute om van het water te genieten.

Kaart fietsroute Oosterscheldekering

Knooppunt 7: Zierikzee

Zierikzee is een van dé monumentensteden van Nederland: de stad telt maar liefst 568 monumenten. Zo heeft de stad drie middeleeuwse poorten die nog goed bewaard zijn gebleven, waaronder de Zuidhavenpoort. Deze poort werd in de 15e eeuw gebouwd en heeft vier hoektorens. Bij de poort staat ook het watersnoodmonument ‘Beproefd maar niet gebroken’ (1970) van Ad Braat.

De twee andere poorten zijn de Noordhavenpoort en de Nobelpoort. De haven van Zierikzee speelde eeuwen lang een belangrijke rol in de visserij en andere handel. Een deel van de haven is de Museumhaven, een buitenmuseum waar je verschillende schepen kunt bekijken. In de buurt van de Zuiderhavenpoort worden ook oude schepen gerestaureerd door vrijwilligers. Deze schepen worden later tentoongesteld in het buitenmuseum.

Tussen knooppunt 81 en 71: Koudekerke (Schouwen-Duiveland)

Koudekerke (of Coudekerk) was een dorp op het eiland Schouwen, voordat dit Schouwe-Duiveland werd. In de zeventiende eeuw verdween het dorp van de kaart door overstromingen van de Oosterschelde. Het dorp is een van de 117 ‘verdronken’ kerkdorpen van Zeeland. Nu staat er alleen nog een kerktoren, de Plompe Toren, met een plaatsnaambord. De Plompe Toren staat pal aan de Oosterschelde en het uitzicht is dan ook prachtig. Het plaatsnaambord zorgt ervoor dat Koudekerke officieel nog een buurtschap is, ondanks dat het geen inwoners heeft. Koudekerke is samen met Helwerd het kleinste plaatsje van Nederland.

Tussen knooppunt 70 en knooppunt 4: Werkeiland Neeltje Jans en de Oosterscheldekering

De Oosterscheldekering is een van de Deltawerken waar deze fietstocht langs gaat. Deze dam heeft 62 openingen met schuiven, waardoor het zeewater nog steeds de Oosterschelde binnen kan komen en dat is goed voor de visserij. Midden op de Oosterscheldekering kun je Neeltje Jans – onder meer bekend om de mosselen van topkwaliteit – bezoeken. Het is de ideale plaats om Zeeland te proeven en te beleven, want er is van alles te doen. Onder leiding van een gids wandel je bijvoorbeeld langs de vloedlijn waar speciale aquaria zijn ingericht met vele wonderlijke zeedieren.

Tussen knooppunt 31 en knooppunt 7: De Oosterschelde

Deze hele route gaat langs de Oosterschelde, in dit geval lichtten we dit onderdeel van de fietstocht even uit. De Oosterschelde beslaat een gebied van 37.000 hectare groot en is daarmee een van de grootste wateren van Zeeland. Nationaal Park de Oosterschelde is tevens het grootste nationale park van Nederland. Door de combinatie van zoet en zout water is dit een uniek stuk natuur. De flora en fauna is daardoor zeer divers. In de middeleeuwen was de Oosterschelde een kleine rivier, die steeds krachtiger werd. Door verleggingen van stromingen en slecht dijkonderhoud overstroomde het gebied keer op keer. Na de watersnoodramp in 1953 werden de Deltawerken gebouwd.

Knooppunten fietsroute Oosterscheldekering

Bron: Fietsen123.nl


Angela Groenbos
Door
Angela Groenbos

Angela schrijft de tuinverhalen voor Landleven. Daardoor komt ze in de mooiste landelijke tuinen van Nederland. Overal neemt Angela wel ideeën mee die ze in haar eigen tuin wil toepassen. Dat is nog wel een project in ontwikkeling: rond haar woonboerderij verschijnen nu de eerste borders en ze is dit jaar enthousiast begonnen met een moestuin. Wat Angela nog mist aan kennis compenseert ze ruim met enthousiasme voor alles wat groeit en bloeit. Haar vingers zijn nog niet groen, maar zien wel regelmatig zwart van tuinaarde.