Duurzame en levensbestendige nieuwbouw op de Veluwe

Duurzame en levensbestendige nieuwbouw op de Veluwe

Midden op de Veluwe, op de grens tussen uitgestrekte heide en het ‘bos van de dansende bomen’ vonden Klaas en Amina Steenstra in 2022 het door hen gewenste duurzame en levensloopbestendige nieuwbouwwoning. Landleven neemt een kijkje in hun bijzondere woning.

Levensbestendige woning

“Ik wilde een levensbestendig woning, dat voorzien was van vloerverwarming en dat zonnepanelen had. Maar dat bleek vrijwel onvindbaar. Toen ik dit nieuwbouwhuis tegenkwam, was het een schot in de roos. Het was recent gebouwd door een Duits bedrijf, dus erg degelijk. Dat stond mij aan. Daarbij was het duurzaam en energieneutraal”, vertelt Klaas Steenstra.

Accoya-hout

“Het huis is gebouwd op twee betonnen kelders, daarboven opgetrokken uit houtbouw met een stalen frame. “Aan de wegzijde heeft het huis een houten gevel, met horizontale planken van het duurzame accoya-hout, een exclusief alternatief voor hardhout. De mooiste kant van het huis, de achterzijde, is helemaal open. Vanaf de weg lijken het misschien twee schuren, maar het is zo gebouwd dat de woonbeleving optimaal is. Hierachter kijken we uit over de heide en aan de overzijde lopen we zo het Speulderbos in. Er is heel goed gekeken naar hoe het huis past in de natuurlijke omgeving.”

Open concept

Vrijwel de hele achterpui van de nieuwbouwwoning bestaat uit glas. “Ik houd erg van veel lichtinval en dat is hier in overvloed aanwezig. Daarnaast zijn we erg blij met het open concept. De open keuken met de woonkamer ernaast, de vide erboven. Het is een groot woonoppervlak, zo’n drieduizend vierkante meter, maar je raakt elkaar hier niet kwijt. In de basis is het een huis waar heel goed over nagedacht is.”

Energieneutraal

“We zijn vrijwel energieneutraal. Op het dak liggen 126 zonnepanelen en twee omvormers. Het huis heeft een warmteterugwinvoorziening die bestaat uit bevochtigers en koelers, en een eigen vuilwaterpomp. Het is voorzien van triple glas, dat bestaat uit drie glasplaten met HR-coating en isolerend gas tussen de platen. Daarnaast is het huis luchtdicht, het is voorzien van een CO2-gestuurd ventilatiesysteem dat zich automatisch aanpast en de luchtkwaliteit bewaakt. Overal bevinden zich sensoren die het CO2-gehalte meten. Aan de achterzijde is het huis voorzien van lamellen. Die kaatsen het zonlicht terug en houden het huis koel in de zomer. Door de maatregelen als de warmtepomp en het effectief verwarmen door middel van de warmteterugwinning uit de gefilterde binnenlucht zijn de energiekosten minimaal.”

Benieuwd naar het hele verhaal en alle foto’s van dit huis? Lees het nu in Landleven september 2024.


Esther van Middendorp
Door
Esther van Middendorp

Als kind groeide Esther op op het Veluwse platteland. De geboorte van jonge dieren, uren zwerven door het bos, een onverwachts treffen met een wild zwijn of edelhert… het waren de ingrediënten van haar jeugd. Als redacteur bij Landleven vertaalt ze haar liefde voor de natuur naar verhalen over de meest uiteenlopende onderwerpen op dit gebied. Daarnaast ontwerpt, maakt en beschrijft ze veel van de doe-het-zelf-artikelen: van praktisch bordenrek tot nostalgische duwslee.