Do or don’t: hypotheek afsluiten in België voor huis in Nederland (ADVERTORIAL)

Do or don’t: hypotheek afsluiten in België voor huis in Nederland (ADVERTORIAL)

Ben je op zoek naar een nieuw huis met een heerlijk grote tuin om groenten in te verbouwen of kippen te houden? Dan is het natuurlijk handig om te weten hoeveel geld je kan lenen en dus in welke prijscategorie je op zoek kan gaan. Hoeveel je kan lenen, hangt onder andere af van hoe hoog de rentestand is op dat moment.
 

De hypotheekrente is de afgelopen jaren flink gestegen in Nederland, inmiddels tot ruim 4 procent. Een groot verschil met dezelfde periode twee jaar eerder, waar de rente nog onder de 2 procent lag. Ook in België steeg de rente afgelopen jaren, maar wel minder sterk dan bij ons. Momenteel betalen Belgen rond de 3 procent aan hypotheekrente. Fors minder dus, wat maandelijks een hoop geld kan schelen. Kan je een hypotheek afsluiten in België voor een huis in Nederland?

Lagere hypotheekrente in België

België heeft een net iets ander systeem dan Nederland. In Nederland wordt de rente bepaald op basis van Euribor: het rentetarief dat veel Europese banken aan elkaar rekenen voor het lenen van geld. In België is dit niet het geval, daar wordt de hoogte vastgesteld aan de hand van Belgische staatsobligaties, waardoor hij vaak lager uitkomt dan bij ons.

Daarbij worden consumenten bij onze zuiderburen beter beschermd tegen grote schommelingen in de hoogte van de rente. Dit doet het land door vaste bodems en plafonds in te stellen.

 

Geen wettelijk verbod, wel praktische obstakels

Met een lagere rente en grotere zekerheid klinkt het misschien wel aantrekkelijk om een hypotheek in België af te sluiten voor je huis in Nederland. Wettelijk is dit niet verboden, dus zou dit moeten kunnen. Echter, praktisch zul je wel obstakels tegenkomen wanneer je bij een Belgische bank aanklopt.
 
Banken stellen namelijk vaak strenge eisen. Zo willen ze de woning kunnen opeisen wanneer de hypotheek niet op tijd wordt betaald, en omdat het onderpand niet op hetzelfde grondgebied staat en dus onder een andere wetgeving valt, zal de bank waarschijnlijk geen krediet willen verstrekken. Ook wil de bank hoogstwaarschijnlijk dat je je inschrijft in België, wat lastig is als je in Nederland woont en werkt.
 
Ook gelden er vaak andere (misschien wel onaantrekkelijkere) regels in andere landen omtrent het aanvragen van hypotheek. Je mag bijvoorbeeld maar vaak 80 procent van je woningwaarde lenen, wat betekent dat je de rest uit eigen zak moet betalen.
 

Op zoek naar een nieuw huis

Ben je op zoek naar een huis met meer buitenruimte in Nederland? Je kunt eerst je maximale hypotheek berekenen om te zien hoeveel geld je kunt lenen en dus in welk budget je een huis kunt gaan zoeken. Wanneer je in eigen land een hypotheek aanvraagt, zul je tegen de minste obstakels aanlopen.
 
Wil je toch kijken of je in België een hypotheek kunt aanvragen? Laat je hier dan vooraf goed over informeren. Veel succes met het vinden van je droomwoning en de zoektocht naar het ultieme landleven!