Vijf tips voor een teeltplan

Vijf tips voor een teeltplan

De winter is de periode bij uitstek om het teeltplan voor de moestuin voor het komende seizoen te maken. 5 aandachtspunten.

  1. Houd rekening met de vruchtwisseling. Verdeel de groenten in 6 of 8 groepen, plaats de groenten van een groep bij elkaar in hetzelfde teeltvak en wissel jaarlijks door. Waar nu de aardappelen stonden kun je volgend jaar peulvruchten als erwten en bonen zaaien.
  2. Maak een goede detailplanning om steeds verse groenten te kunnen oogsten. Dit voorkomt perioden met veel sla die afgewisseld worden met weken zonder sla.
  3. Besluit of je alles zelf wilt zaaien en opkweken of bijvoorbeeld kool- en preiplanten wilt kopen.
  4. Zoek alternatieven voor groenten waarvan blijkt dat die niet of slecht willen groeien in de tuin. Niet alle groenten zijn op alle gronden even goed te telen.
  5. Probeer jaarlijks enkele nieuwe rassen of nieuwe groenten uit. Dit maakt het werk leuk en zorgt voor meer en betere opbrengsten.

Meer tuintips

Teeltplan voor de kas

Teeltplan voor de kas

Een zomer lang in ieder gerecht courgette verwerken, of 2 weken lang kilo’s sla oogsten om daarna wekenlang sla-loos te zijn: het is nog niet eenvoudig om de kas zo in te delen dat de oogst mooi gespreid en op maat is. Moestuinexpert Christ Tielemans helpt je daarom met het maken van een teeltplan, specifiek voor de kas.

LEES MEER

Jaarplan voor de moestuin

Jaarplan voor de moestuin

Vanaf wanneer kan ik worteltjes zaaien? Moeten jonge pompoenplantjes nog verspeend worden? En wanneer valt er weer verse spinazie uit eigen tuin te oogsten? Met de Landleven-teeltkalender zie je het in één oogopslag. Een jaarplan voor de moestuin om te downloaden en bewaren. 

LEES MEER


Angela Groenbos
Door
Angela Groenbos

Angela schrijft de tuinverhalen voor Landleven. Daardoor komt ze in de mooiste landelijke tuinen van Nederland. Overal neemt Angela wel ideeën mee die ze in haar eigen tuin wil toepassen. Dat is nog wel een project in ontwikkeling: rond haar woonboerderij verschijnen nu de eerste borders en ze is dit jaar enthousiast begonnen met een moestuin. Wat Angela nog mist aan kennis compenseert ze ruim met enthousiasme voor alles wat groeit en bloeit. Haar vingers zijn nog niet groen, maar zien wel regelmatig zwart van tuinaarde.