Buitenwonen. Ben jij voorbereid op extreem weer? (Advertorial)
Heftige regenval, ondergelopen kelders, storm of stevig onweer. Vorig jaar zomer liet het weer zich geregeld van zijn meest extreme kant zien. Dit voorjaar was het niet veel anders, de onweersbuien wisselden af met hete dagen en de regenval zorgde in het Pinksterweekend al voor ontruimingen. De gevolgen van noodweer, zijn we daar eigenlijk wel op voorbereid?
De schade aan woningen door extreem weer loopt jaarlijks op. De schade door onweer, hagel, fikse regen of storm bedraagt jaarlijks meer dan 900 miljoen euro, kosten die verzekeraars maar ook huiseigenaren moeten dragen. Hoewel elke woning getroffen kan worden door onweer of storm, hebben woningen op het platteland hier vaker hinder van.
De cijfers op een rij
Jaarlijks zijn er gemiddeld 200.000 bliksemontladingen in ons land. Dit is grof genomen een inslag per jaar per vierkante kilometer. In een stad is het aantal woningen per vierkante kilometer zoveel groter dan buiten, dat dit een direct effect heeft op de kans op overlast.
En niet alleen onweer, maar ook storm kan op het platteland voor veel schade zorgen. Omgevallen bomen, maar ook gewassen die niet bestand zijn tegen heftige wind kunnen een enorme schadepost zijn. Hieronder delen we 5 tips.
1. Je dak
Waterschade, door storm afgewaaide dakpannen, je dak kan een zwakke plek zijn in je woning. Controleer jaarlijks of alles nog stevig vast zit en sla hierbij de randen en daklagen niet over. Hiermee voorkom je dat wind vat krijgt op je dak en de hele boel er in een ruk afblaast.
2. Randen en kieren
Ramen en deuren, maar ook daklichten zijn de plekken waar lekkage snel ontstaat. De ramen zitten vastgekit, maar als dit is uitgedroogd kan het gaan scheuren en lekken. Ook het metselwerk van je woning en de schoorsteen moeten geregeld gecontroleerd worden op scheuren.
3. Zet het vast
Bij heftige wind kunnen losliggende spullen een gevaar vormen voor de omgeving en schade veroorzaken aan je woning. Speelgoed, tuingereedschap of meubelen, zorg dat ze goed vaststaan of zet ze binnen. Leg zware zandzaken op een losstaande trampoline en sluit de deuren goed.
4. De dakgoot
Storm en regen verplaatst losliggend blad naar plaatsen waar jij het niet hebben wilt. Het hoekje bij je dakkapel bijvoorbeeld, of in je dakgoot. Met ellendige verstoppingen en doorgeroeste plekken tot gevolg. Bekijk regelmatig of de boel nog goed doorloopt, om overstromingen te voorkomen.
5. Je tuin
Heb je de nodige voorzorgsmaatregelen in je huis genomen? Zitten alle losse zaken goed vast en heb je geen lekkage? Vergeet dan niet om je tuin goed te controleren. Buiten wonen is prachtig, maar vergroot het risico op schade door vallende takken enorm. Snoei de bomen nabij je woning en ruim de takken op.
Met de toenemende extremen in het weer in Nederland, zal de schade aan woningen blijven toenemen. Ook jouw woning zal wellicht eens hinder ondervinden van het weer. Met de juiste opstalverzekering ben je verzekering tegen de kosten die hierbij komen kijken, maar tegen de ellende, het geregel en ook het gevaar dat komt kijken bij noodweer wil je je toch wapenen. Wees goed voorbereid, bescherm je woning tegen rondvliegende takken en onderhoud je huis. Zo heb jij, ook met extreem weer, een veilige plek op het platteland.