Fietsroute Boswachterijen in Utrecht

Fietsroute Boswachterijen in Utrecht

Pomp je banden op en maak deze mooie fietstocht door Utrecht! Al fietsend door deze prachtige, groene omgeving kom je helemaal tot rust. De fietsroute Boswachterijen in Utrecht is 54 kilometer lang en je vindt hier de knooppuntenroute.

Over de fietsroute

  • Deze fietsroute is 54 kilometer lang.
  • De startlocatie van deze route is Oude Veensegrindweg 39, 3911 TA Rhenen
  • Dit is een knooppuntroute.
Kaart fietsroute Boswachterijen Utrecht
Kaart fietsroute Boswachterijen Utrecht

Knooppunt 39: Kwintelooyen en Landgoed Prattenburg

In natuurgebied Kwintelooijen groeien meer dan 300 plantensoorten. Ook leven er vele diersoorten, waaronder Schotse hooglanders. Kwintelooijen was in de jaren zeventig van de vorige eeuw een zandafgraving. Bij het afgraven van het zand ontdekte men veel over de ijstijden en zelfs de tijden daarvoor. Het blijkt dat er voor het ontstaan van de Heuvelrug al mensen in het gebied bivakkeerden, die van de jacht leefden.

Bij knooppunt 39 vind je ook landgoed Prattenburg, dat sinds 1694 in eigendom is van de familie Van Asch van Wijck. Het 430 hectare grootte landgoed bestaat grotendeels uit bos. Op het landgoed liggen een aantal oude hoeves en het huis Prattenburg dat in 1887-1888 werd gebouwd.

Knooppunt 42: Bosreservaat Galgenberg

We blijven lekker midden in de natuur, want bij knooppunt 42 kom je in Bosreservaat Galgenberg uit. Dit is 42 hectare groot en ligt in boswachterij Amerongse Berg. Het gebied is in eigendom en beheer van Staatsbosbeheer.

Tussen knooppunt 43 en knooppunt 20: Boswachterij Amerongse Berg

Het Amerongse Bos is een van de oudste bossen op de Utrechtse Heuvelrug. Het ligt op de 69 meter hoge Amerongse Berg: het hoogste punt van de Utrechtse Heuvelrug. De meeste bossen op de heuvelrug zijn niet ouder dan een eeuw, maar in het Amerongse Bos dateren sommige grove dennen uit 1770. Het bos werd aangelegd als jachtgebied voor de kasteelheren van kasteel Amerongen.

Tussen knooppunt 82 en knooppunt 71: Boswachterij Leersum

In Boswachterij Leersum tref je bos, heide en vennen aan. De boswachterij bestaat uit vier delen: De Hoogstraat (150 ha), Leersumse Veld (500 ha), landgoed Broekhuizen (6 ha) en De Wildeman (65 ha). In de boswachterij groeien planten zoals zonnedauw, klokjesgentiaan en lavendelheide. Er zijn ook verschillende vogelsoorten zoals de geoorde fuut, dodaars, roodborsttapuit en geelgors.

Knooppunten fietsroute Boswachterijen Utrecht
Knooppunten fietsroute Boswachterijen Utrecht

Deze fietsroute is gemaakt door Fietsen123. Klik hier voor de originele versie van deze route met printoptie.


Fietsen 123
Door
Fietsen 123

Alex Wit maakt de fietsroutes voor Fietsen123, de fietsroutewebsite van Roularta Media Nederland, waar Landleven ook onderdeel van is. Hij is ook de routemaker voor de Landleven fietsroutegids.