Shetlanders: raskenmerken en verzorgingstips

Shetlanders: raskenmerken en verzorgingstips

Shetlanders zijn geliefd om hun kleine formaat en vriendelijke karakter. Deze pony’s zijn leuk om te zien met hun lange manen en volle staart. Maar wat maakt een shetlander zo bijzonder? En hoe zorg je ervoor dat jouw pony in topconditie blijft? Lees hier alles over de raskenmerken en verzorging van deze kleine krachtpatsers.

Kenmerken van de shetlander

Shetlanders zijn compact gebouwd met een stevig lichaam en korte, sterke benen. Ze hebben een klein hoofd met vriendelijke ogen en kleine oortjes. Het ras wordt gekenmerkt door:

  • Schofthoogte tussen de 70 en 107 cm, afhankelijk van het type
  • Lange, dikke manen en staart
  • Dichte vacht die hen beschermt tegen kou en regen
  • Diverse kleuren, waaronder vos, bruin, zwart en bont
  • Vriendelijk en nieuwsgierig karakter

Verzorging van shetlanders

Hoewel shetlanders relatief makkelijk te houden zijn, hebben ze wel de juiste verzorging nodig om gezond en gelukkig te blijven. Enkele tips:

  1. Voeding: Shetlanders hebben een risico op overgewicht. Beperk de hoeveelheid gras met rantsoenbeweiding en voer hooi of stro bij.
  2. Huisvesting: Zorg voor een schuilstal of schuur waar de pony’s kunnen schuilen tegen regen en wind.
  3. Hoefverzorging: Laat de hoeven regelmatig bekappen door een hoefsmid om problemen te voorkomen.
  4. Vachtverzorging: Borstel de vacht regelmatig en houd de manen en staart vrij van klitten. Gebruik eventueel een ontwarringsmiddel.
  5. Gebitsverzorging: Laat het gebit jaarlijks controleren en indien nodig behandelen door een dierenarts of gebitsverzorger.

Met de juiste aandacht en zorg zijn shetlanders vriendelijke en trouwe metgezellen die jarenlang plezier kunnen geven aan hun eigenaren. Of je nu op zoek bent naar een lief gezelschapsdier of een pony om mee te fokken, de veelzijdige shetlander is een uitstekende keuze.

Informatie: Nederlands Shetland Pony Stamboek

Hoe gemakkelijk shetlanders ook zijn, schaf niet zo maar een pony aan, maar bedenk wat er bij komt kijken, zoals enten tegen influenza, hoefverzorging en ontwormen. Het Nederlands Shetland Pony Stamboek helpt u graag op weg. Burgemeester Smitstraat 21 7221 BH Steenderen tel. ma t/m vr 9.00-12.00 uur: 0575 – 51 80 63 www.shetlandponystamboek.nl