Munt planten en verzorgen

Munt planten en verzorgen

Munt is een onmisbare smaakmaker in tal van gerechten en lekker in de thee. Daarom verdient munt zeker een plekje in jouw moestuin. Maar hoe ga je te werk bij het planten van munt? En wat komt er kijken bij het verzorgen van munt? Alles over dit geurige kruid.

De juiste plek voor het planten van munt

Bij het planten van munt is het belangrijk om rekening te houden met het feit dat deze kruidenplant flink kan gaan woekeren. Zorg daarom voor een begrenzer rondom de muntplant, zodat deze niet als onkruid je hele tuin overneemt. Een grote pot of een afgebakend perkje in de vollegrond zijn ideale plekken voor het planten van munt.

Tips voor het verzorgen van munt

Eenmaal geplant is munt verzorgen gelukkig niet al te ingewikkeld. Deze plant doet het goed op een zonnige tot halfbeschaduwde plek met vochtige, voedzame grond. Geef de muntplant regelmatig water, zeker tijdens droge periodes, om te voorkomen dat de blaadjes verdrogen. Knip de plant af en toe flink terug om hem compact te houden en nieuwe groei te stimuleren.

Bloeiende muntplanten: een feest voor mens en dier

Je kunt ervoor kiezen om de bloemen uit de muntplanten te knippen, maar wist je dat deze bloemen ook eetbaar zijn? Ze vormen een vrolijke en smaakvolle garnering voor salades en andere gerechten. Bovendien trekken de bloeiende muntplanten bijen, vlinders en andere nuttige insecten aan, wat de biodiversiteit in je tuin ten goede komt. Overweeg dus zeker om enkele muntplanten te laten bloeien!

Met deze tips voor het planten en verzorgen van munt sta jij op het punt om te genieten van een rijke oogst aan geurige, veelzijdige muntblaadjes. Voeg ze toe aan je favoriete gerechten, zet er een verfrissende muntthee van of geniet simpelweg van de aanblik van deze prachtige plant in je tuin.


Angela Groenbos
Door
Angela Groenbos

Angela schrijft de tuinverhalen voor Landleven. Daardoor komt ze in de mooiste landelijke tuinen van Nederland. Overal neemt Angela wel ideeën mee die ze in haar eigen tuin wil toepassen. Dat is nog wel een project in ontwikkeling: rond haar woonboerderij verschijnen nu de eerste borders en ze is dit jaar enthousiast begonnen met een moestuin. Wat Angela nog mist aan kennis compenseert ze ruim met enthousiasme voor alles wat groeit en bloeit. Haar vingers zijn nog niet groen, maar zien wel regelmatig zwart van tuinaarde.