Zelfgebakken focaccia met komkommer yoghurtdip

Zelfgebakken focaccia met komkommer yoghurtdip

Op warme, lome zomeravonden heb je wellicht geen zin om uitgebreid te koken. Bereid dan deze Hollandse zomertapas.
Bereidingstijd: 1,5 uur

Dit heb je nodig

  • 500 g bloem
  • ½ el zout
  • 1 zakje gedroogde gist
  • ½ el suiker
  • 300 ml lauwwarm water
  • 1 scheut olijfolie
  • 3 takjes verse rozemarijn
  • beetje zeezout
  • 1 komkommer
  • 250 gram volle boerenyoghurt
  • 1 teentje knoflook
  • enkele takjes munt

Zo ga je te werk

Focaccia

  1. Zeef de bloem en het zout in een ruime kom en maak een kuiltje in het midden.
  2. Meng in een andere kom de gedroogde gist met de suiker en het water, roer dit goed door elkaar.
  3. Giet het gistwater in het kuiltje en roer met een vork tot je een samenhangend deeg hebt.
  4. Kneed dit zo’n vijf minuten goed door.
  5. Vet een grote kom in met een scheut olijfolie.
  6. Leg hier het deeg in en bedek met een theedoek.
  7. Laat het deeg een half uur rijzen of totdat het in volume verdubbeld is.
  8. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel hier het deeg over. Spreid het met je handen uit tot een rechthoekige lap en maak er met je vingertoppen her en der kuiltjes in.
  9. Steek over het hele brood verdeeld rozemarijntopjes in het deeg en besprenkel het met zeezout.
  10. Bedek het brood weer met een theedoek en laat het nog twintig minuten rijzen.
  11. Bak het brood daarna in een op 225 graden voorverwarmde oven in zo’n twintig minuten goudbruin.

Tip: je kunt de ingrediënten voor het deeg ook in een keukenmachine mengen. Laat het deeg dan een nacht rijzen en je kunt de volgende dag meteen beginnen met brood bakken.

Komkommer-yoghurtdip

  1. Was en droog een komkommer. Snijd de puntjes ervan af en rasp de komkommer grof.
  2. Leg het vruchtvlees in een vergiet of fijne zeef en druk er met uw handen zo veel mogelijk vocht uit. Meng de uitgeknepen komkommer in een kom met enkele flinke scheppen volle boerenyoghurt (zo’n 250 gram).
  3. Roer er een zeer fijn gesneden teentje knoflook door, een snuf zout en de fijngesneden blaadjes van enkele takjes verse munt.
  4. Garneer met een scheutje olijfolie.

Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.