Plantportret: skimmia

Plantportret: skimmia

Skimmia heeft prachtig blad, dat varieert van diepgroen tot bont geel- en zilvergroen. In het voorjaar bloeit hij uitbundig met witte of lichtroze geurende bloemen. Maar zijn grootste troef speelt skimmia uit in de winter, als de plant zich met trossen bloemknoppen of prachtige bessen tooit. Die unieke combinatie maakt van skimmia een held die in deze maanden de wintertuin kan dragen.

Skimmia is vooral populair vanwege de kleurige bessen die de plant in de winter sieren. In menig kerststukje worden skimmiabessen gestoken. Skimmia is echter tweehuizig. Dat betekent dat er mannelijke en vrouwelijke planten bestaan, en alleen de vrouwelijke planten dragen bessen. Om bessen te kunnen maken, moeten de dames wel door een mannelijke plant bestoven worden.

Gelukkig kunnen alle skimmiacultivars gecombineerd worden. Je kiest dus je favoriete mannelijke cultivar om de mooiste besdragende dame te bestuiven. Alle skimmia’s vormen bloemen, waarbij de trossen met bloemknoppen de planten al in het najaar van kleur voorzien. Er wordt aanbevolen om minimaal één mannelijke plant op zeven vrouwelijke planten aan te houden. Als de planten redelijk dicht bij elkaar staan, komt het met de bestuiving wel goed, maar je kunt in het voorjaar een handje helpen. Strijk hiervoor met een doek eerst langs de makkelijke bloemen, om vervolgens langs de vrouwelijke bloemen te gaan.

Skimmia-toppers

Goede mannelijke cultivars dragen geen bessen, maar deze heren staan toch hun mannetje: Bronze Knight, Delibolwi Delight, Emerald King, Fragrant Cloud, Inbolwi Intense, Kew Green, Thereza, Redbolwi Seduction, Rubella, Rubinetta en White Gerpa.

Met bessen en bloemen is het bij de dames dubbel genieten. Kies bijvoorbeeld: Beautiful, Kew White, Nymans, Scarlet Queen, Sensation en Veitchii.

Er is één soort skimmia die tweeslachtig is en zonder mannelijke tegenhanger kan. Skimmia reevesiana vormt altijd bessen.

De juiste plek voor skimmia

Skimmia stelt wel wat eisen voor hij echt zijn volle pracht toont.

  1. Hij wil geen plekje in de zon, maar vrolijkt liever de schaduwplekken in de tuin op. Op een plek met middagzon krijgt het blad al snel gele vlekken.
  2. Skimmia heeft ook een hekel aan natte voeten, dus een plekje met goed doorlatende grond is onontbeerlijk.
  3. En tot slot staat de wintergroene heester graag in zure grond. Met een beetje turf in het plantgat doet u de heester dus een groot plezier.

Bedenk wel dat de wintertuin vooral vanuit de warmte van het huis wordt bewonderd. Geef de heester dus bij voorkeur een plek dichtbij huis, of op een zichtlijn. Skimmia voelt zich ook prima thuis in potten en is daarom makkelijk op een ideale plek te zetten.

Leg voor een winter skimmia-plezier een flinke laag potscherven onderin de pot. Meng vervolgens eenderde deel turf en tweederde deel grond door elkaar en geef de skimmia een plekje dat tussen 11.00 en 15.00 uur in de schaduw ligt.

M.m.v. tuincentrum Eldorado, Zuidwolde


Angela Groenbos

Angela schrijft de tuinverhalen voor Landleven. Daardoor komt ze in de mooiste landelijke tuinen van Nederland. Overal neemt Angela wel ideeën mee die ze in haar eigen tuin wil toepassen. Dat is nog wel een project in ontwikkeling: rond haar woonboerderij verschijnen nu de eerste borders en ze is dit jaar enthousiast begonnen met een moestuin. Wat Angela nog mist aan kennis compenseert ze ruim met enthousiasme voor alles wat groeit en bloeit. Haar vingers zijn nog niet groen, maar zien wel regelmatig zwart van tuinaarde.