Courgette inmaken

Courgette inmaken

De courgetteplant is bijna gegarandeerd een groot succes in de moestuin. Weinig moeite voor de tuinder en vaak een grote oogst. Voorkom dat de courgettes uitgroeien tot heel grote exemplaren en oogst ze liefst jong. Eet ze vers of verwerk ze bijvoorbeeld in een van deze drie recepten om er later van te kunnen genieten. 

Gegrilde courgettes in olie

Dit heb je nodig voor gegrilde courgettes in olie

  • 3-5 jonge courgettes (afhankelijk van de maat)
  • olijfolie
  • 2 citroenen
  • 2 teentjes knoflook
  • enkele takjes verse tijm
  • zout en peper
  • Verder
  • 2 schone, droge glazen potten

Zo ga je te werk voor gegrilde courgettes in olie

Was en droog de courgettes eerst en snijd ze in de lengte in dunne plakken. Leg de plakken in een grote kom met enkele eetlepels olijfolie; hussel het geheel om. Verwarm vervolgens een grillpan en rooster de courgetteplakjes aan de beide zijden tot ze mooi gekleurd en gaar zijn. Halveer dan de citroenen en pers ze uit. Giet het sap in een ruime kom. Leg de gegrilde courgettes in het citroensap en breng op smaak met zout en peper. Laat ze vervolgens afkoelen. Snijd de knoflook fijn. Verdeel de knoflook, de courgetteplakjes en de takjes tijm over de twee glazen potten. Vul daarna de potten verder af met olijfolie. Duw de plakjes aan met de achterkant van een pollepel of de steel van een lepel; zorg dat alle luchtbelletjes uit de pot gaan. De courgetteplakjes moeten helemaal onder de olie staan. Draai de deksels op de potten. Bewaar in de koelkast. De potten blijven daar minstens een maand houdbaar.


Tips
– De olie zal in de koelkast stollen. Haal de potten daarom voor de gebruik uit de koelkast, zodat de olie weer op kamertemperatuur kan komen.
– De courgetteplakjes zijn erg lekker op een broodje met rucola en parmaham. Ook lekker bij een pastagerecht.
– Gooi de olie niet weg als de courgetteplakjes op zijn. Gebruik hem om een lekkere dressing mee te maken of over geroosterde groentes.

Pittige courgetteblokjes

Dit heb je nodig voor pittige courgetteblokjes

  • 4 courgettes
  • 1 l natuurazijn
  • 4 flinke el harissa (bijv. van het merk Souq)
  • 500 ml water
  • 300 g suiker
  • Verder
  • 4 schone, droge glazen potten

Zo ga je te werk voor pittige courgetteblokjes

Was en droog de courgettes. Snijd ze in de lengte doormidden en verwijder de zaadlijsten. Snijd vervolgens het overgebleven vruchtvlees in mooie gelijkmatige blokjes. Verdeel de blokjes over de potten en schep in elke pot een flinke eetlepel harissa. Meng daarna de overige ingrediënten in een pan en breng het geheel aan de kook. Roer tot de suiker is opgelost. Giet de kokendhete vloeistof in de potten bij de courgettes, tot deze onderstaan. Draai vervolgens de deksels erop en laat rustig afkoelen. Na een week of twee zijn de courgettes goed op smaak. Ze zijn zeker een jaar houdbaar.

Courgettereepjes in zoetzuur

Dit heb je nodig voor courgettereepjes in zoetzuur

  • 2 courgettes
  • 1 l natuurazijn
  • 500 ml water
  • 300 g suiker
  • 1 tl korianderzaad
  • 2 tl gedroogde dille
  • 3 laurierblaadjes
  • 3 schone, droge glazen potten

NB De hoeveelheden van de ingrediënten in dit recept zijn erg afhankelijk van de maat van de potten. U kunt de hoeveelheden naar wens verdubbelen.

Zo ga je te werk voor courgettereepjes in zoetzuur

Was en droog de courgettes. Snijd ze in de lengte doormidden en verwijder de zaadlijsten. Snijd vervolgens het vruchtvlees in reepjes die mooi in de potten passen. Zet de reepjes rechtop in de potten en leg in dan elke pot een laurierblaadje. Meng de overige ingrediënten in een pan en breng het geheel aan de kook. Roer daarna tot de suiker is opgelost. Giet de kokendhete vloeistof in de potten bij de courgettes, tot de courgettes onderstaan. Draai vervolgens de deksels erop en laat rustig afkoelen.