Speculaas

Speculaas

Speculaasfiguren werden vroeger tijdens het Sinterklaasfeest aan familie of vrienden geschonken. Met de uitgebeelde figuur kreeg de ontvanger een spiegel voorgehouden. Het gaf aan hoe de gever over je dacht.
Bereidingstijd: 1 uur

Dit heb je nodig

  • 200 g zelfrijzend bakmeel
  • 125 g koude boter
  • 100 g donkerbruine suiker
  • mespunt zout
  • 1 el melk
  • 2 el speculaaskruiden

Zo ga je te werk

  1. Meng alle ingrediënten in een kom.
  2. Snijd de boter met twee messen in kleine stukjes door het meel en kneed er met een koele hand snel een deeg van.
  3. Verpak de deegbal in huishoudfolie en laat hem minimaal een dag en een nacht rusten in de koelkast. De smaak van de kruiden kunnen dan goed in het deeg trekken.
  4. Bestrooi de figuren in een speculaasplank met wat bloem en schud de overtollige bloem er weer uit.
  5. Druk wat deeg goed in de figuren en snijd het horizontaal af.
  6. Keer de plank in één keer om en leg de speculaasjes op een beboterde bakplaat.
  7. Zet deze plaat in het midden van een op 175 graden voorverwarmde oven en bak de speculaasjes in zo’n twintig minuten gaar.
  8. De baktijd is afhankelijk van het formaat van je speculaasfiguren, houd de koekjes dus goed in de gaten.
  9. Laat ze afkoelen op een taartrooster.

Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.