Kapschuur voor speelgoedtrekkers

Kapschuur voor speelgoedtrekkers

Weer of geen weer, de (klein)kinderen zijn op het erf te vinden. Met muts, sjaal en warme winterkleding bescherm je ze tegen sneeuw en kou. Om ook hun buitenspeelgoed tegen de seizoenen te beschermen, is een kapschuurtje ideaal. Helemaal als dit op kinderformaat is uitgevoerd.

Dit heb je nodig:

Onderstaande maten zijn gebaseerd op een kapschuurtje met een doorloophoogte van 1,30 meter. Jonge kinderen kunnen hier ruim onderdoor zonder hun hoofd te stoten; wanneer de kinderen groter worden zijn ze ook oud genoeg om voorzichtig te doen. Het ontwerp is gemaakt op een oud-Hollandse pan en met deze maten zul je goed uitkomen met de dakpannen. De dakpannen zijn leidend bij de maatvoering van de kapschuur. Wanneer je ervoor kiest om andere dakpannen te gebruiken, pas dan ook de plaatsing van de panlatten aan. Meet hiervoor de netto maat van je dakpan op en leg deze uit in panlatten.

Download de werktekening van de kinderkapschuur.

  • A 1 gebintbalk 264 x 17 x 3 cm, met aan beide kanten een uitsparing van 12 x 7 cm (zie tekening vooraanzicht).
  • B 4 stijlen waarvan de zijkanten verlopen. De bovenzijde is enkele centimeters korter dan de onderzijde. 61/75 (bovenlengte/ onderlengte) x 7 x 5,5 cm.
  • C 3 staanders. Deze hebben een uitsparing aan de voorzijde, waardoor gebintbalk A er in valt. 130 x 9 x 9 cm, met aan de bovenzijde een uitsparing van 4 x 3 cm (zie detail zijkant C).
  • D 5x spoor voorzijde 57,5/51 (bovenlengte/onderlengte) x 7 x 4,5 cm, met een uitsparing van 5 x 5 cm aan de onderkant (zie detail doorsnede midden).
  • E 1 gebintplaat 240 x 8 x 5 cm.
  • F 9 panlatten 264 x 5 x 4,5 cm.
  • G 1 verstevigingsbalk. Zie voor de juiste zaagwijze detail G. 37/44 (bovenzijde/onderzijde) x 7 x 5,5 cm.
  • H 5x spoor achterzijde 126/113 (bovenlengte/onderlengte) x 7 x 4,5 cm.
  • I 2 deklatten 264 x 14 x 1 cm.
  • J 2x windveer voorzijde. Deze windveer wordt aan de onderzijde schuin afgezaagd en aan de bovenzijde in een punt. 78/75/60 (bovenzijde-punt/bovenzijde/onderzijde) x 14 x 2 cm (zie detail J).
  • K 2x windveer achterzijde. Wordt aan de onderzijde schuin afgezaagd en aan de bovenzijde in een punt. 160/157/142 (bovenzijde-punt/bovenzijde/onderzijde) x 14 x 2 cm (zie detail K).
  • L 2x waterbord voorzijde. Aan de bovenzijde zaagt u de korte kant verstek, zodat hij straks haaks tegen het waterbord aan de achterzijde geplaatst kan worden. 78 x 10 x 2 cm.
  • M 2x waterbord achterzijde. Aan de bovenzijde zaagt u de korte kant verstek.
  • N 1 ligger achterzijde 240 x 9 x 4 cm.
  • O 2 staanders achterzijde 66 x 9 x 9 cm.
  • P 5 planken achterzijde. We hebben planken gebruikt die met veer en groef in elkaar schuiven. 240 x 13,5 (inclusief veer) x 3 cm.
  • P1 10 planken zijkant onderaan 120 x 13,5 x 3 cm.
  • P2 4 planken zijkant 143 x 13,5 x 3 cm. De korte zijden van deze planken zaagt u evenwijdig aan elkaar schuin af, waardoor de lange kanten aan de boven- en onderkant beide 120 centimeter worden. De totale lengte van de plank blijft echter 143 centimeter. Zie voor de zaaghoek detailtekening zijaanzicht met planken.
  • P3 2 planken 84/120 (bovenzijde/onderzijde) x 13,5 x 3 cm. Ook deze plank wordt speciaal gezaagd: zie detailtekening zijaanzicht met planken.
  • P4 2 planken 40/84 (bovenzijde/onderzijde) x 13,5 x 3 cm. Zie voor zaagwijze detailtekening zijaanzicht met planken.
  • P5 2 planken 10/40 (bovenzijde/onderzijde) x 13,5 x 3 cm. Zie voor zaagwijze detailtekening zijaanzicht met planken.

Verder heb je nodig:

  • 4 houten pennen Ø 2 x 2,5 cm
  • verstekbak
  • accuboormachine
  • gatenboor
  • schroeven 100x 5 mm en 50x 4 mm
  • 5 paalhouders 9,1 x 9,1 x 90 cm
  • oud-Hollandse dakpannen

Zo ga je te werk:

Het bouwen van deze kapschuur lijkt wellicht een zeer ingewikkeld project, maar wanneer je het hout op de juiste maten hebt gezaagd, is het in elkaar zetten redelijk eenvoudig. Het is hierbij wel handig om een hulp in te schakelen, omdat je vanwege het formaat soms een extra hand kunt gebruiken. De kapschuur lijkt met een pen-gatverbinding in elkaar gezet te zijn, zoals dat bij het gebint van een kapschuur op normaal formaat gebeurt. We hebben er hier voor gekozen om alles te schroeven. In de middelste staander C zijn twee gaten geboord, en in de zijstaanders één gat, waar vervolgens houten pennen in gelijmd zijn. Op deze manier geef je de constructie het aanzien van een echt gebint.

  1. Schaaf iets van de onderzijde van de staanders, zodat deze straks moeiteloos in de paalhouders schuiven. Op deze manier lopen paal en paalhouder straks ook gelijk, wat het vastschroeven van de planken zal vergemakkelijken.
  2. Begin dan het gebint in elkaar te schroeven. Je verbindt hiervoor staanders C aan gebintbalk A. Hiervoor heb je een uitsparing in de staanders gemaakt, waar de gebintbalk mooi in valt. Je verstevigt deze constructie vervolgens door stijlen B vast te schroeven.
  3. Zet de sporen voorzijde (D) vast aan de gebintplaat (E). Zorg er hierbij voor dat het middelste spoor echt goed in het midden zit.
  4. Schroef daarna de panlatten vast aan de sporen. De onderste panlat zet je echt op het uiteinde van sporen D, op de hoogte waar deze sporen vastzitten aan gebintplaat E. De panlat erboven zit 15,7 centimeter hoger. Tussen de bovenste twee panlatten zit 25,3 centimeter afstand. Alle panlatten steken 12 centimeter uit buiten de buitenste sporen.
  5. Leg de gebintconstructie neer en zet de vier sporen (D) vast aan gebintbalk A. Verstevig door verstevigingsbalk G tussen de middelste staander en de gebintplaat vast te schroeven.
  6. Schroef ligger achterzijde N op staanders O.
  7. Zorg er nu voor dat je het geraamte van de kapschuur op de juiste plaats hebt staan voor je verder bouwt. Met de bevestiging van de planken wordt het bouwwerk erg zwaar en moeilijk te verplaatsen. Door het gebint nu al in de paalhouders op de juiste plek te zetten, maak je het ook eenvoudiger om de rest van de onderdelen aan de constructie te schroeven.
  8. Zet de paalhouders in de grond. Hierbij blijft het vierkante deel waar de paal in zakt, boven de grond uitsteken. Schuif de staanders in de paalhouders en zet het gebint nu goed waterpas. Eventueel kun je tijdelijk een extra steunbalk aan gebintplaat E schroeven, zodat je meer stevigheid hebt nu de kapschuur nog niet compleet is.
  9. Met sporen H verbind je het voorste gebint nu met staanders O en ligger N. Schroef hier vervolgens panlatten F op. De panlatten steken 12 centimeter uit buiten de buitenste sporen. De onderste panlat zit aan het uiteinde van spoor H. Er zit 7,3 centimeter ruimte tussen de onderste twee panlatten. Alle volgende panlatten hebben een onderlinge afstand van 23,7 centimeter.
  10. Schroef planken P tegen de achterzijde van het kapschuurtje vast aan staanders O. Daarna maak je de zijkanten van de kapschuur dicht met planken. Begin hierbij onderaan met planken P1 en werk zo naar boven tot plank P5.
  11. Zet windveren J en K op hun plek door ze vast te schroeven aan gebintbalk A en de sporen vast te schroeven.
  12. Je kunt nu de dakpannen op hun plek leggen. Je begint hierbij rechts onderaan en vult van hieraf het dak.
  13. Tot slot bevestig je de waterborden en de deklatten. De deklatten schroef je vast aan gebintbalk A.
  14. Als allerlaatste zet je de waterborden vast op de windveren. Waterborden L en M pas je met de verstek gezaagde korte kanten in elkaar. Ze steken aan de buitenzijde 1 centimeter uit over de windveren.

Foto: Lode Greven | Werktekening: Mady Nijenhuis | Productie: Wim te Kulve

Dakpannen kopen

Met oude dakpannen geef je je kapschuurtje meteen de uitstraling alsof het van oudsher op je erf hoort. Via Markplaats zijn regelmatig kleine partijen gebruikte dakpannen te koop. Daarnaast zijn er bedrijven die zich gespecialiseerd hebben in tweedehands bouwmaterialen.

Arie Oud & Zn.
Zuidervaart 8
1846 LJ Zuidschermer
Tel. 072 – 504 42 61
www.arie-oud.nl

Bogers Dakpannenhandel
Kerkstraat 14
5161 ED Sprang-Capelle
Tel. 0416 – 27 29 95
www.dakpannen-handel.nl

Uenk Bouw- en sloopmaterialen
Lochemsestraat 13
7396 PJ De Vecht (Terwolde)
Tel. 055 – 323 14 85
www.uenk-bouwsloop.nl

Jacobs Dakbedekkingen
Stayerhofweg 75861 EJ  Wanssum
Tel. 0478 – 53 17 95
www.jacobsdak.nl

Dakpannenhandel Wijffels
Komsestraat 1
4515 MB IJzendijke
Tel. 0117 – 30 15 50
www.dakpanhandelwijffels.nl

R. de Graaf Dakpannen
Oude Commissieweg 23
9257 MC Noardburgum (Quatrebras)
Tel. 0511 – 47 42 43
www.degraafdakpanhandel.nl

Tips

Het eindresultaat van je timmerwerkzaamheden is flink zwaar en groot. Het voorbereidende werk kan prima in een schuur gebeuren. Wanneer je de planken op het geraamte gaat schroeven, zorg er dan voor dat het bouwwerkje op de juiste plaats staat. Hierna is het moeilijk te verplaatsen. 

Voor extra duurzaamheid kun je een strook lood over de deklatten vouwen. Zorg er verder voor dat je de windveren en waterborden goed beschermt met lak of beits. Daarnaast is het belangrijk dat de constructie geen direct contact met de grond maakt. Wij hebben ervoor gekozen om haar in paalhouders te zetten.