Fryske dumkes

Fryske dumkes

Friezen weten wel wat lekker is. Vandaag de dag kunnen we gelukkig in heel Nederland genieten van deze lekkernij. Deze lekkere Frieze koekjes, ofwel: ‘Fryske dúmkes’, blijven een heerlijk tussendoortje. Ook leuk om cadeau te geven.

Dit heb je nodig

  • 150 g boter (op kamertemperatuur)
  • 150 g bruine basterdsuiker
  • 2 eieren
  • 250 g bloem
  • 1 tl zout
  • 80 g fijngemalen amandelen
  • 1 tl anijszaad
  • 1 tl gemberpoeder
  • 1 tl kaneel

Zo ga je te werk

  1. Roer de boter zacht in een kom.
  2. Voeg de suiker en de eieren toe en klop het tot een schuimig geheel.
  3. Zeef de bloem samen met het zout boven de kom en kneed het tot een deeg.
  4. Laat het anijszaad een kwartiertje weken in een eetlepel warm water.
  5. Voeg de rest van de ingrediënten toe en kneed alles nogmaals goed door.
  6. Wikkel het deeg in huishoudfolie en laat het een half uurtje rusten in de koelkast.
  7. Rol het deeg op een bebloemd werkblad uit tot een lap van ongeveer 1 centimeter dik.
  8. Snijd hier koekjes uit van 2 bij 4 centimeter en leg deze op de bakplaat.
  9. Bak de koekjes in een voorverwarmde oven in ongeveer 25 minuten gaar.

Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.