Koekjes met rood rommelkruid

Koekjes met rood rommelkruid

Wie zijn neus in een zakje rommelkruid steekt, is binnen luttele seconden weer decennia terug. Deze ouderwetse specerijenmix brengt de tijd van toen weer tot leven in deze koekjes.
Bereidingstijd: 45 min.

Dit heb je nodig

  • 200 g bloem
  • 100 g fijne kristalsuiker
  • 150 g zachte boter
  • 2 tl rood rommelkruid,
  • plus wat extra snufje zout

Zo ga je te werk

Wat is rommelkruid?
Rommelkruid is een ouderwets specerijenmengsel waarvan twee veelvoorkomende variaties bestaan: rood rommelkruid en bruin rommelkruid (ook wel grijs rommelkruid genoemd). Het rode rommelkruid is samengesteld uit anijs, karwij, kruidnagel, piment, sandelhout en zoethout en was altijd een onmisbaar ingrediënt van balkenbrij. De bruine variant bevat korianderzaad, zoethout, karwijzaad, piment en kruidnagel. In de typische Groninger droge worsten herkent u de smaak van bruin rommelkruid. Per streek kon de samenstelling van rommelkruid natuurlijk variëren. Zo worden ook suiker, nootmuskaat, peper, foelie, kaneel en gemberpoeder als mogelijke ingrediënten genoemd.

Ongeveer 30 koekjes

  1. Meng alle ingrediënten tot een homogeen deeg.
  2. Pak het deeg in met huishoudfolie en laat het een half uurtje rusten in de koelkast.
  3. Verwarm de oven voor op 175 graden.
  4. Vorm van het deeg balletjes ter grootte van een walnoot en leg ze op een met bakpapier beklede bakplaat.
  5. Laat genoeg ruimte tussen de balletjes.
  6. Druk ze wat plat met een vork en bestrooi ze van een hoogte met nog wat van het rommelkruid.
  7. Bak de koekjes in 20 tot 25 minuten, tot ze mooi van kleur zijn.
  8. Laat de koekjes zo’n tien minuten afkoelen voordat je toehapt! Lekker bij de thee of koffie.

Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.