Speltbrood
De geur van versgebakken brood. Wie kan dat weerstaan? Dat moment waarop het brood nog een beetje warm, de korst knapperig en de geur onweerstaanbaar is. Heerlijk! Hier vindt u een recept om een speltbrood te maken. Lekker en gezond. Dit brood maak je met een starter of voordeeg. Dit is een snelle manier om een soort zuurdesem te maken. Je maakt het op de volgende manier.
Bereidingstijd: 5 uur
Dit heb je nodig:
Voor 100 g voordeeg:
- 200 gram bloem
- Â 200 milliliter water
- 7 gram droge gist
Voor het brood:
- 390 g speltmeel
- 260 g speltbloem
- 300 ml lauwwarm water
- 2,5 tl zout
Zo ga je te werk
Voordeeg:
- Roer 200 gram bloem, 200 milliliter water en 7 gram droge gist door elkaar in een grote pot of kom.
- Zet onafgedekt weg op een warme plek.
- Het deeg zal al snel beginnen te bubbelen en rijzen.
- Wacht tot het voordeeg is gerezen en weer gezakt naar zijn oorspronkelijke formaat; dit duurt een tot twee uur.
- Nu kun je het voordeeg gebruiken.
Brooddeeg:
- Meng alle ingrediënten voor het brood met het voordeeg en kneed het mengsel met de keukenmachine (met deeghaak) in tien minuten tot een soepel deeg.
- Laat het deeg zo’n drie uur rusten (langer mag ook, maar maximaal twaalf uur) op een warme plek.
- Sla de lucht uit het deeg en kneed het nog even kort door.
- Vorm een bol en laat het nog een uur rijzen op de bakplaat.
- Kerf het brood vóór het bakken aan de bovenkant in met een scherp mes om een kruisvorm te maken.
- Bak het brood dertig tot veertig minuten in een voorverwarmde oven op 225 graden.
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.