Fries roggebrood

Fries roggebrood

Bûter, brea en griene tsiis, wa’t dat net sizze kin is gjin oprjochte Fries. Dit Friese gezegde bepaalt al eeuwenlang wie zich een echte Fries mag noemen. ‘Brea’ is stevig roggebrood, lekker met bûter (boter) en tsiis (kaas).
Bereidingstijd: 3,5 uur

Dit heb je nodig

  • 400 g roggemeel
  • 8 g zout
  • 1 el stroop
  • 200 ml heet water

Zo ga je te werk

  1. Meng het roggemeel in een kom met het zout.
  2. Voeg de stroop en het water toe en kneed het geheel tot een stevig deeg.
  3. Voeg als het nodig is nog enkele lepels water toe.
  4. Maak van het deeg eerst een bal en plat die rondom af tot een rechthoek die in de breedte in een cakeblik past. Bak het broodje in het blik in een voorverwarmde oven, ongeveer drie uur op 125 graden. Serveer het roggebrood als ‘bôle en brea’: witbrood met Fries roggebrood en nagelkaas.

Weetje: het verschil tussen bôle en brea zit hem in de ingrediënten. Bôle is wit of bruin brood gemaakt van tarwemeel, brea is zwart Fries roggebrood van roggemeel.
Tip: dit recept van brea komt van de website www.lekker-frysk.nl. Daar kun je nog veel meer Friese streekgerechten vinden.


Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.