Handige bewaarkast voor appels

Handige bewaarkast voor appels

Maak voor je verse appeloogst deze handige bewaarkast om fruit droog en vrij liggend in te kunnen bewaren. Door het open ontwerp verklein je de kans op bederf en kun je je oogst handig sorteren. Ook prima te gebruiken voor uien, wortelen en aardappels.

Dit heb je nodig:

(maten in centimeters)

Voor de kast:

  • de werktekening van de appelbewaarkast, download de pdf 
  • staanders (A): (4x) 104 x 4,5 x 4,5
  • diagonalen zijkant: (B1): (2x) 105 x 6 x 2 (hoeken van 35 graden, zie tekening), (B2): (4x) 50 x 6 x 2 (hoeken van 35 en 65 graden, zie tekening)
  • horizontale latten voor- en achterkant (C): (4x) 64 x 6 x 2
  • diagonalen achterkant: (D1): 105 x 6 x 2 (hoeken van 65 graden, zie tekening),  (D2): (2x) 52 x 6 x 2 (hoeken van 65 en 70 graden, zie tekening)
  • dekplaat (E): 64 x 64 x 2
  • horizontale latten zijkanten (G): ((8×2)x) 60 x 6 x 2

Voor de 7 lades, per lade:

  • voor- en achterkant (F): (2x) 54,5 x 4 x 2
  • zijkant (H): (2x) 56 x 4 x 2
  • onderzijde (I): (8x) 60 x 6 x 2

Zo ga je te werk:

  1. Zaag het benodigde hout op maat. Schuur het hout glad voor gebruik. Eenmaal gemonteerd is het veel moeilijker alle randen en zaagsneden glad en splintervrij te schuren.
  2. Neem twee staanders (A) en bevestig hierop 8 x horizontale lat (G). Tussen de latten zit circa 6,3 centimeter, want er moet speling zijn voor de lades die 6 centimeter hoog zijn. Houd de onderste lat eveneens circa 6 centimeter van de grond. Verzeker je ervan dat de latten evenwijdig worden gemonteerd. Deze latten zijn de dragers van de laden.
  3. Bevestig aan de buitenzijde tussen de staanders de diagonalen B1 en B2. Je kunt, zoals op de tekening, de diagonaal opbouwen uit drie latten. Maar het is ook mogelijk om twee gelijke latten (maten zoals B1) aan elkaar te verbinden met een halfhoutverbinding.
  4. Zet van binnenuit de diagonalen vast aan elke dwarslat (G) in de zijwand voor extra stevigheid. Herhaal alle bovenstaande stappen voor de andere zijwand.
  5. Zet beide zijwanden rechtop en maak ze aan elkaar vast door vier maal lat (C) te bevestigen. Bevestig de bovenste latten (C) aan de bovenzijde van de staanders (zie foto). De onderste latten lijnen uit met de onderste dwarslatten (G) in de zijwand.
  6. Verstevig de achterwand eveneens met een diagonaal (D1 en D2). Dek de kast af met dekplaat (E).
  7. Bouw de lades op uit een perfect vierkant, waarbij de latten (H) worden opgesloten binnen de latten (F). Bevestig aan de onderzijde 8 latjes (I) in de lengte van de lade. Begin en eindig aan de buitenzijde van de lade. Tussen de latjes zit circa 9 millimeter. Herhaal deze stappen zeven maal.
  8. Vul alle gaten met houtvuller en laat goed drogen. Herhaal indien nodig. Schuur de gevulde gaten glad. Neem de kast af met een vochtige doek en laat drogen. Lak de kast met een doorzichtige lak af, om het hout te beschermen tegen vocht uit het fruit en de levensduur te verlengen.

Tips

  • Werk secuur en neem de tijd.
  • Controleer na elke stap of je werk haaks is. De lades schuiven alleen goed in en uit de kast als beide perfect vierkant zijn.
  • Boor alle gaten voor.
  • Gebruik eventueel houtlijm in de gaten voor een sterkere verbinding.
  • Wrijf de onderkant van de lades en de geleiders in de kast in met kaarsvet om de lades beter te laten glijden.

Esther van Middendorp
Door
Esther van Middendorp

Als kind groeide Esther op op het Veluwse platteland. De geboorte van jonge dieren, uren zwerven door het bos, een onverwachts treffen met een wild zwijn of edelhert… het waren de ingrediënten van haar jeugd. Als redacteur bij Landleven vertaalt ze haar liefde voor de natuur naar verhalen over de meest uiteenlopende onderwerpen op dit gebied. Daarnaast ontwerpt, maakt en beschrijft ze veel van de doe-het-zelf-artikelen: van praktisch bordenrek tot nostalgische duwslee.