Wafels

Wafels

De Hollandse wafelbakkers waren vroeger beroemd in Europa. Met grote gietijzeren wafelijzers trokken zij langs grote steden, waar ze hun wafels bakten op kermissen, feesten en in de Middeleeuwen zelfs in tenten bij de kerken.
Bereidingstijd: 30 min.

Zo ga je te werk

  • 350 g tarwe-roggemeel
  • 1 zakje bakpoeder
  • 250 g kristalsuiker
  • 1 ei
  • 1 mespunt zout
  • ½ vanillestokje
  • 1 dl room
  • 2 dl lauwe melk
  • 50 gr poedersuiker ter garnering
  1. Meng het meel in een kom met het bakpoeder, de suiker, het ei, het zout en het uitgeschraapte merg van het halve vanillestokje.
  2. Roer er scheutje voor scheutje de room en de melk door, zodat er een glad beslag ontstaat.
  3. Laat het beslag tien minuten rusten.
  4. Roer daarna alles nog even goed door met een garde.
  5. Verwarm het wafelijzer voor, vet het in en schep er ongeveer een sauslepel vol beslag in.
  6. Bak de wafels 1 á 2 minuten tot ze goudbruin zijn.
  7. Serveer de wafels warm of koud en bestrooi met poedersuiker ter garnering.

Als variant kun je een scheutje rum door het beslag roeren.


Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.