Driekoningentaart

Driekoningentaart

Driekoningenfeest, 6 januari, was de afsluiting van het oude joelfeest. Degene die de boon in deze taart vindt, is koning voor de dag!
Bereidingstijd: 1 uur

Dit heb je nodig

  • 3 pakjes roomboterbladerdeeg, iets ontdooid
  • 500 g dikke vanillevla
  • 200 g (val)appelmoes
  • 100 g rode vruchtenmoes
  • 1 dikke witte rauwe boon
  • 10 g boter, om in te vetten 2 losgeklopte eieren

Zo ga je te werk

  1. Vet een langwerpige springvorm van 30 cm in.  
  2. Gebruik twee van de pakjes bladerdeeg om de bodem en de randen van de springvorm te bedekken. Druk de deegplakjes net iets tegen elkaar.
  3. Meng de vanillevla met de appel- en vruchtenmoes en stop er ook de rauwe boon in.
  4. Giet het vlamengsel in de springvorm en strijk het glad.
  5. Rol het resterende bladerdeeg uit tot een lange lap en dek er de taartvorm mee af.
  6. Druk de randen goed aan.
  7. Rol het resterende deeg uit, snijd er een kroon uit en leg die bovenop de taart.
  8. Bestrijk de taart twee keer met het losgeklopte ei.
  9. Maak een klein gaatje in de taart zodat het hete stoomvocht uit de taart kan ontsnappen.
  10. Bak de taart in 25 minuten in een op 200 graden voorverwarmde oven.
  11. Laat de taart afkoelen en serveer eventueel met lobbig geslagen room en een beetje kaneelpoeder.

Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.