Dikke koek

Dikke koek

 

In Zaandam en Volendam trakteerde men tijdens de feestdagen op dikke koek, een soort broeder of ketelkoek. Vrijwel elke boerderij had een eigen recept en al generaties lang worden deze van ouder op kind doorgegeven.
Bereidingstijd: 1 uur

Dit heb je nodig

  • 7 g instant gist  
  • 150 g suiker
  • 50 ml lauw water
  • 500 g tarwebloem
  • 200 g roomboter, op kamertemperatuur
  • 6 eidooiers, losgeklopt
  • 1 tl zout
  • 250 g vulling naar keuze, bijvoorbeeld sukade, gedroogde vruchten, rozijnen, kaneelpoeder, citroenrasp en/of noten

Zo ga je te werk

  1. Doe de gist in een kom en meng hem met de suiker en het lauwe water.
  2. Laat dit papje tien minuten rusten.
  3. Zeef de bloem boven een kom en druk in het midden een kuiltje.
  4. Voeg het gistpapje toe, de roomboter, de eidooiers en zout en kneed tot een soepel, maar stevig deeg.
  5. Voeg naar eigen smaak de vulling toe; wees matig met kaneelpoeder of citroenrasp.
  6. Vorm er met de hand een dikke koek van en leg deze op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat de koek een half uur rijzen onder een vochtige doek.
  7. Schuif de plaat in een op 200 graden voorverwarmde oven.
  8. Verlaag de temperatuur na vijf minuten tot 180 graden en bak de koek in nog ruim een half uur gaar.


Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.