Tulpenpotjes haken
Van hergebruikte conservenpotten en haakkatoen maakt Ellen Snoek uit Aalten deze kleurrijke bloemenvaasjes met tulpenmotief. Hier vind je de werkwijze.
Dit heb je nodig:
- lege, schoongemaakte conservenglazen met een omtrek van 31,5 cm
- haakkatoen in ecru, groen, lichtroze en donkeroze (bijv. Scheepjes Catona, Phildar coton 3 of Katia Capri)
- haaknaald nummer 3
Zo ga je te werk:
- Begin met 54 lossen in ecru en sluit deze tot een ring
- Toer 1 (ecru): haak 54 vasten
- Toer 2 (groen): haak steeltjes volgens haakschema 1 (1 stokje, 1 losse, 1 stokje op 1 vaste, 2 vasten overslaan)
- Toer 3 (lichtroze): haak tulpjes volgens het haakschema (cluster van 3 stokjes in de lossen van de vorige toer, 2 lossen, weer een cluster van 3 stokjes)
- Toer 4-6 (ecru): vasten
- Toer 7-11: herhaal toer 2 t/m 6 met tulpjes in donkerroze
- Toer 12 (groen): vasten
- Toer 13 (ecru): vasten, maar om de 6 vasten 1 steek overslaan (=minderen)
- Toer 14 (lichtroze): idem als toer 13
- Toer 15 (ecru): vasten
- Toer 16 (donkerroze): vasten
- Toer 17 (ecru): vasten
- Toer 18 (ecru): picotrandje volgens haakschema 2 (stokje, losse, een halve vaste, losse, stokje)
Tips:
- Je kunt de potjes maken in elke gewenste hoogte en breedte. Zorg altijd dat het beginaantal lossen deelbaar is door drie.
- Met lege potjes babyvoeding maak je leuke kleine vaasjes.
- Het picotrandje kun je ook weglaten. Een variatie is een hoesje om een brede melk- of sapfles; haak dan tot halverwege de fles. Eindig met enkele toeren in ecru zonder te minderen.
- Deze steek leent zich ook goed om te verwerken in een gehaakte deken. Haak meerdere rijen voor een heus tulpenveld!
Bekijk hieronder de instructies van Ellen:
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Eierwarmertjes met tulpen haken
Deze leuke eierwarmertjes in voorjaarsstijl haak je zelf! Hieronder het patroon. Het is afgeleid van de tulpenpotjes waarvan het patroon te vinden is Landleven 3, van april 2016.
Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.