Kruukpleatjes

Kruukpleatjes

Dit typisch Flakkeese koekje wordt gebakken in de koekenpan. Vermoedelijk is de naam een verbastering van ‘kruud’ (kruiden/specerijen) en werd met ‘plaete’ de bakplaat of koekenpan bedoeld, die vroeger op de plattebuiskachel werd gebruikt.
Bereidingstijd: 30 min.

Dit heb je nodig

  • 500 g Zeeuwse bloem
  • snufje zout
  • kaneelpoeder naar smaak
  • witte basterdsuiker 250 g
  • zachte roomboter 250 g
  • 75 ml melk

Zo ga je te werk

  1. Vermeng de bloem met het zout en de kaneel.
  2. Voeg daarna de overige ingrediënten toe en kneed tot een deeg.
  3. Maak een lange rol van ongeveer 5 centimeter dik en snijd plakjes van ongeveer 1,5 centimeter dik.
  4. Bak ze op een laag vuurtje in een droge koekenpan.

Klaske Bakker
Door
Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.