3 favoriete narcissen van Hein Meeuwissen
Van alle voorjaarsbollen ruiken narcissen het lekkerst en hebben ze de beste lentekleuren. Er zijn onnoemelijk veel leuke cultivars te vinden en de bollen hebben een geweldige geschiedenis. Om de keuze wat makkelijker te maken vind je hier de 3 favorieten van kweker Hein Meeuwissen.
- Narcis poeticus ‘Actaea’. Hein Meeuwissen: “Mijn vader begon ooit als bollenkweker met deze ‘dichtersnarcis’. De pol in mijn tuin staat er al 25 jaar en blijft steeds terugkomen. Deze narcis is in Zuid-Europa ook nog volop in het wild te vinden. Poeticus ‘Actaea’ bloeit pas laat, eind april, maar is het wachten meer dan waard. Helderwitte bloemen en een smal rood randje om de bescheiden trompet: voor mij blijft het een topnarcis!”
- Narcis ‘Très Belle’. “Een van de criteria waarop ik narcissen selecteer is hoe rijk ze bloeien. Très Belle geeft geweldig veel bloemen: tot wel zes stelen per bol. Deze narcis komt uit eigen teelt en is nog niet geregistreerd. Een paar jaar geleden kon ik hem uitsluitend in kleine hoeveelheden aanbieden, maar de klanten die toen een paar bollen kochten, kopen er nu een paar honderd, zo goed bevalt hij.”
- Narcis tazetta ‘Canary Bird’. “Dat iets niet nieuw hoeft te zijn om goed te zijn, bewijst Canary Bird. Deze narcis stamt uit 1914 en ruikt geweldig. De bekende Paperwhite wordt geprezen om zijn geur, maar deze ruikt zoeter, zachter en lekkerder. Bovendien bloeit hij geweldig rijk, met 7 tot 8 stelen per bol en meerdere bloemen per steel.”
Tips voor verwildering
“Op de goede plek kan iedere narcis verwilderen. Een bol kan 3 tot 30 jaar bloei geven. Mooi, want dan kun je jaar op jaar van deze bloemen genieten. Narcissen hebben voldoende vocht nodig, ook in de zomer. Geef de bol bovendien een plek waar u de grond met rust laat: bollen houden er niet van steeds gestoord te worden. Als je ze echt jaarlijks terug wilt zien komen, zet ze dan ook wat dieper dan meestal wordt aangegeven. Op zandgrond mag er wel 20 centimeter grond op de bol komen, op wat zwaardere grond is 15 centimeter genoeg. De bol bloeit dan misschien een paar dagen later, maar dat verschil weegt niet op tegen het jarenlange bloeiplezier dat deze bollen kunnen geven.”
Angela schrijft de tuinverhalen voor Landleven. Daardoor komt ze in de mooiste landelijke tuinen van Nederland. Overal neemt Angela wel ideeën mee die ze in haar eigen tuin wil toepassen. Dat is nog wel een project in ontwikkeling: rond haar woonboerderij verschijnen nu de eerste borders en ze is dit jaar enthousiast begonnen met een moestuin. Wat Angela nog mist aan kennis compenseert ze ruim met enthousiasme voor alles wat groeit en bloeit. Haar vingers zijn nog niet groen, maar zien wel regelmatig zwart van tuinaarde.