Aanlegtips voor mooie moestuin

Aanlegtips voor mooie moestuin

Een moestuin is een prachtige aanvulling van ieder erf. Maar de traditionele moestuin kan een wat rommelige aanblik geven. Monique Nickolson legde in Garrelsweer een moestuin aan die vooral mooi moest worden. “Een hiep-hiep-hoeratuin waarin alles mag. Met het oogsten als leuke bonus!” Lees hier haar moestuin tips.

Een moestuin beginnen

Toen Monique Nickolson wat vrijgekomen grond van haar voormalige kwekerij wilde omtoveren tot moestuin, was het meteen duidelijk dat ze haar groente in verhoogde bedden zou gaan kweken. Dat heeft drie voordelen:

  1. “We tuinieren hier op klei en hoewel dit heerlijk vruchtbare grond is, ben je op klei ook erg afhankelijk van het weer. Als het nat en koud is, is het niet prettig om op de grond te werken en bij warmte slaat de grond dicht. Wie ooit geprobeerd heeft om wortels te telen op klei, weet wel wat ik bedoel. Ze groeien niet recht en het is bijna onmogelijk om de opbrengst te oogsten! In verhoogde bedden kon ik zelf zwarte grond aanbrengen, wat het werk in de moestuin een stuk makkelijker zou maken.”
  2. “Het grondplan is meteen overzichtelijk en blijft dat ook. De paden zijn strak en mooi afgebakend, dus mijn tuintje ziet er altijd verzorgd uit, ook als ik er even iets minder aandacht voor heb gehad.”
  3. “De maximale breedte is bij mij 1,20 meter, voor de bakken die ik van beide kanten kan bereiken. Op die manier hoef ik nooit in de bakken te gaan staan en blijft de grond dus lekker los.”

Zo pakte Monique de aanleg van haar siermoestuin aan

  1. Van tevoren maakte Monique een plattegrond van het aantal bakken verdeeld over de beschikbare ruimte.
  2. Voor de aanleg maakte ze het moestuingedeelte grondig onkruidvrij. Met antiworteldoek dekte ze het stuk tuin af tot ze met de bakken aan de gang ging. Op die manier verstikte het laatste onkruid dat in de grond zat. Onder de bakken ligt geen worteldoek. Het grondige wieden en de laag aarde van 30 centimeter waren genoeg om met een schone tuin te kunnen beginnen.
  3. Wil je toch iets onder de bakken leggen, dan kunnen natte kranten of karton onderin de moestuin bak gebruikt worden als alternatief voor worteldoek.
  4. Last van woelmuizen of mollen? Leg wat kippengaas onder de bedden om vraat te voorkomen.
  5. Zorg dat de paden breed genoeg zijn om met een kruiwagen overheen te rijden. Onder de paden ligt wel worteldoek, omdat hier alleen een laag houtsnippers ligt. De houtsnippers zijn zelf gehakseld, van snoeiafval uit eigen tuin.
  6. Monique heeft zoveel mogelijk gebruik gemaakt van hergebruikte materialen. “De planken waren eerder de verkooptafels uit mijn vroegere kwekerij. In een van de bakken heb ik een klimrek gemaakt van oude palen en gegalvaniseerde betonmatten, waarin de clematispotten stonden op de kwekerij. En de bakken zijn voor een deel gevuld met onze eigen compost.”
  7. Gebruik voor de bakken geen bewerkt hout, de chemische stoffen kunnen in uw groente trekken. Kies bij voorkeur houtsoorten die ook onbewerkt lang meegaan.
  8. Maak de bedden niet te breed. Geef ze een breedte van maximaal een armlengte tot het midden van de bak, als deze van beide kanten te bereiken is.
  9. Wanneer je de palen iets boven de planken laat uitsteken, kun je ze gebruiken om netten of vliesdoek over de zaailingen of bijvoorbeeld aardbeien te spannen. Met wat gaas kun je het konijnen ook een stuk moeilijker maken om mee te snoepen van je oogst.
  10. Zorg voor klimmogelijkheden in de moestuin. De beperkte ruimte wordt beter benut, woekeraars als courgette en pompoen zien er klimmend veel mooier uit en als de vruchten niet in aanraking komen met de aarde, blijven ze bovendien veel gaver.
  11. De tuin van Monique ziet er ieder jaar anders uit. “Ik probeer wisselteelt toe te passen, om plagen te voorkomen.”

Monique’s mooie groente top 5

  1. Peper ‘Aladdin’ (of ‘Bolivian rainbow’). “Met oranje, rode en paarse vruchtjes is dit een supervrolijke plant voor de groentetuin. De pepers komen ook hier goed op smaak en zijn lekker pittig.”
  2. Aubergine ‘Calliope’. “Aubergine kom je weinig tegen in Nederlandse moestuinen en dat is jammer. Er zijn soorten genoeg die ook in ons klimaat mooie vruchten geven. De paarse vruchten met witte aders van de Calliope zijn echt sieraden voor de groentetuin. Vooral als de plant omhoog wordt geleid is het genieten van de opvallende vruchten.”
  3. Golden berry pineapple. “Ik heb deze ananasvruchtjes eigenlijk als grapje in de tuin gezet, maar ze hebben me enorm verrast. De feloranje vruchtjes in mooie lampionnetjes kennen we vooral van de toetjes in een restaurant. Deze lage struik krijgt een overdaad aan bessen.”
  4. Suikermaïs. “Met maïs creëer je eenvoudig hoogte in de moestuin, zonder steunen. Maar omdat suikermaïs na de oogst heel snel terugloopt in smaak, is dit echt iets om zelf te kweken. De smaak van verse maïs is niet te vergelijken met die van uitgedroogde importmaïs uit de winkel.”
  5. Bonen. “Bonen zijn om meerdere redenen prachtig in de moestuin. Ze klimmen mooi, sommige soorten hebben leuke bloemen en de peulen kunnen echt prachtig zijn. Mijn favoriete soorten zijn Purple teepee, Blauhilde en borlottibonen.”

Andere groente en bloemen in Moniques moestuin

  • sla met afwisselend rood en groen blad of met verschillende bladvormen
  • snijbiet in allerlei kleuren
  • dahlia’s
  • lathyrus
  • goudsbloemen
  • afrikaantjes helpen tuin  vrij te houden van aaltjes
  • zinnia’s
  • kantbloem
  • Oost-Indische kers
  • zonnebloemen
  • dille: laat de bloemschermen doorschieten om zaad te kunnen oogsten, maar gebruik de bloemen ook eens in boeketten. Ze ruiken heerlijk!
  • komkommerkruid, de bloemetjes zijn heel mooi in salades, en ingevroren in een ijsklontje vrolijken ze een kan water enorm op.

Angela Groenbos

Angela schrijft de tuinverhalen voor Landleven. Daardoor komt ze in de mooiste landelijke tuinen van Nederland. Overal neemt Angela wel ideeën mee die ze in haar eigen tuin wil toepassen. Dat is nog wel een project in ontwikkeling: rond haar woonboerderij verschijnen nu de eerste borders en ze is dit jaar enthousiast begonnen met een moestuin. Wat Angela nog mist aan kennis compenseert ze ruim met enthousiasme voor alles wat groeit en bloeit. Haar vingers zijn nog niet groen, maar zien wel regelmatig zwart van tuinaarde.