Hoe hou ik basilicum in een pot langer goed?

Hoe hou ik basilicum in een pot langer goed?

Hoe hou ik basilicum in een pot langer goed? Na enkele weken gaat hij dood, zowel binnen als buiten. Veel mensen hebben te maken met dit probleem. Hier lees je een paar tips om langer van je basilicum te genieten.

Kruiden uit de supermarkt
De potten met kruiden die je bij de supermarkt koopt, zijn niet gekweekt om heel lang mee te gaan. Ze zijn snel opgetrokken en de wortels stellen niet veel voor. De stengels staan bovendien te dicht open, waardoor ze snel smetten en verrotten.

Wil je de kruidenplantjes van de supermarkt toch een goede kans bieden? Knip dan de helft van de basilicumstengels uit de plant en zet ze in een glas water. Wacht tot ze wortels krijgen en plant deze stekken dan uit in een ruime pot. Zet niet te veel stekken, en top de stengels door de bovenste twee bladeren er uit te knippen. Door regelmatig de toppen te oogsten, vertakt de plant zich mooi en wordt deze steeds voller.

Kruiden van het tuincentrum
Een kruidenplant van het tuincentrum heeft veel betere kansen om te overleven. Zorg hierbij wel voor een ruime pot en geef bij voorkeur water op een schoteltje onder de plant. Basilicum heeft veel licht nodig, dus een plekje in de vensterbank (liever niet boven een verwarming) of buiten van mei tot september. Het plantje verdraagt geen vorst.
 

De beste basilicum

kweek je zelf

Zinken teil met verschillende soorten tuinkruiden die zelf zijn gekweekt.

Kweek zelf je kruiden

De beste kruiden zaai en kweek je natuurlijk zelf. Landleven heeft 10 tips voor de beste kruiden uit eigen tuin.

LEES MEER


Angela Groenbos
Door
Angela Groenbos

Angela schrijft de tuinverhalen voor Landleven. Daardoor komt ze in de mooiste landelijke tuinen van Nederland. Overal neemt Angela wel ideeën mee die ze in haar eigen tuin wil toepassen. Dat is nog wel een project in ontwikkeling: rond haar woonboerderij verschijnen nu de eerste borders en ze is dit jaar enthousiast begonnen met een moestuin. Wat Angela nog mist aan kennis compenseert ze ruim met enthousiasme voor alles wat groeit en bloeit. Haar vingers zijn nog niet groen, maar zien wel regelmatig zwart van tuinaarde.