Hete bliksem

Hete bliksem

Hete bliksem is een stamppot van appels en aardappels. Voeg je aan het recept ook nog fijne mosterd en ham toe, dan heet het gerecht ‘donder en hete bliksem’.
Aantal personen: 4
Bereidingstijd: 30 min.

Dit heb je nodig:

  • 750 g kruimige aardappels, geschild en in stukken
  • 1 tl zout
  • 400 g zure appels, geschild en in stukken
  • 400 g zoete appels, geschild en in stukken
  • 200 g gerookt spek aan één stuk
  • wat citroensap naar smaak

Zo ga je te werk:

  1. Doe de aardappels samen met het zout in een ruime pan en voeg zoveel water toe dat ze nét onderstaan.
  2. Leg het spek bovenop de aardappels en verdeel de appels erover.
  3. Breng aan de kook en laat twintig minuten op zacht vuur koken.
  4. Giet de aardappels en appels af, maar bewaar het kookvocht.
  5. Neem het spek uit de pan en snijd het in dikke plakken.
  6. Stamp de aardappels en appels en voeg desgewenst wat kookvocht toe om het smeuïger te maken (afhankelijk van de appels die je gebruikt).
  7. Proef en breng op smaak met citroensap en eventueel nog wat zout.
  8. Leg de plakken spek op de hete bliksem.

Hete bliksem wordt van oorsprong vaak geserveerd met gebakken bloedworst en gebakken appels: wentel per persoon 1 plak bloedworst van 1 centimeter dik even door de bloem en bak in hete boter. Bak daarna 1 appelschijf in dezelfde boter en leg die op de bloedworst.

Tip: Je kan het spek in dit recept ook vervangen door een rookworst. Leg de worst erop nadat je het water afgegoten hebt, en laat hem nog even meewarmen in de pan.


Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.