Nostalgische vragen over smout en appels drogen

Hoe maak ik gedroogde appeltjes? En vroeger kreeg ik smoutappels met suiker op brood. Hoe maak ik die? Deze en andere vragen stelden lezers hier op Landleven.nl. Benieuwd naar de antwoorden?

gedroogde appeltjes

Lucia Beerten herinnert zich dat de plaatselijke bakker appeltjes droogde die heel lang bewaard konden worden. Zij vraagt om tips voor het conserveren en bewaren van appels. Carolina Verhoeven van Landskeuken adviseert haar om de appels te drogen in een elektrische droger (onder meer te koop bij Van der Kooy in Jubbega). Gewoon in de oven kan ook, maar dat kost wel meer energie. Boven de verwarming is een derde mogelijkheid. Hier vind je een werkbeschrijving voor een handig appeldroogrekje.

Vraag
Vroeger droogde men bij de plaatselijke bakker appeltjes die heel lang bewaard konden worden. Weet de redactie of iemand van de lezers hoe men dat deed? Zijn er nog meer tips hoe ik appels en peren kan conserveren of bewaren? Hoe ik appelmoes en jam moet maken weet ik al. Ben benieuwd naar reacties. Goodgaon en gegroet, L.M.Th. (Lucia) Beerten

Antwoord
De bakkers droogden ongeveer vijftig jaar geleden de appeltjes in de restwarmte van de bakkersoven. Zelf droog ik de appeltjes in een elektrische droger (gekocht bij Van der Kooy in Jubbega), daar de droogtijd dan aanzienlijk korter is en de smaak en kleur beter blijven. Het Nederlandse klimaat en de ruimte in huis laat het haast niet meer toe ze te drogen zoals weleer. Wel kan je de appeltjes drogen in een oven. Dat kost echter veel energie en de resultaten zullen wisselend zijn. Zet de oven op een kier en droog de appeltjes gedurende 6-7 uur in jouw oven op een temperatuur van 65 graden. Uiteraard kan gewoon drogen boven de kachel ook. Bewaar de gedroogde appeltjes in een blik.

Smout

Smout is een ouderwetse naam voor reuzel. Vroeger werd het gebruikt op brood en om in te bakken. Smoutappels zijn zoete appels, gebakken of gefrituurd in reuzel. Een lezer van Landleven zocht recepten daarvoor. In feite is dat dus een kwestie van reuzel kopen bij een ambachtelijke slager en daar schijfjes appel in bakken.

Vraag
Ik zoek recepten om smoutappels te kunnen maken. Vroeger kreeg je smout en gebakken appels met suiker op brood …

Antwoord
Smout is een ouderwetse naam voor reuzel. Reuzel is dierlijk vet, meestal van de varkensbuik, maar het kan ook niervet zijn. Reuzel krijgt men door spek te smelten: wat overblijft is het vet en kaantjes (harde stukjes). Dit gebeurde meestal in november, de tijd van het jaar dat er een varken werd geslacht. Alles van het varken werd gebruikt, dus ook het vet. Smout werd vroeger gebruikt op brood, in plaats van boter. Ook werd het gebruikt om in te bakken. In België noemen ze oliebollen nog steeds smoutebollen, omdat de bollen in dit vet gebakken werden. Smout werd ook gebruikt als vetstof in brood, als middel om ander vlees langer te kunnen bewaren (inmaak) en als huismiddeltje tegen droge huid en kloven. Smoutappels zijn zoete appels, gebakken of gefrituurd in smout. Smout kun je nog kopen, onder de naam reuzel. Bij ambachtelijke slagers heb je de beste kans dit ouderwetse product aan te treffen.


Klaske Bakker

Klaske werkt al vele jaren met plezier voor het tijdschrift Landleven. Als culinair redacteur schrijft ze verhalen en ontwikkelt ze recepten. Ze kookt, proeft, kookt nog eens en schrijft de recepten daarna zo smakelijk (en nauwkeurig!) mogelijk op. De ingrediënten komen altijd uit het seizoen, het liefst uit haar eigen moestuin. Inmaken, jam en sap koken en wecken zijn haar passie. Ze is tevens moeder van drie kinderen.