Oude theepot wordt vogelhuis

Oude theepot wordt vogelhuis

John Kats is een gepensioneerd meubelrestaurateur. Stilzitten is niets voor hem. Hij is het liefst met zijn handen bezig. Van restjes hout en een oude theepot maakte hij dit schattige vogelhuisje. Volg zijn stappenplan en trakteer de nestelende vogels op je erf ook op zo’n sfeervolle broedplaats.

Dit heb je nodig:

theepot
A. basisplankje 50 x 10 x 1,5 cm
B. afdakje 14 x 6 x 1,5 cm
C. aanvliegplankje 24 x 6 x 1,5 cm
D. afdekplaatje pot 8 x 8 x 1 cm deuvel Ø 1 cm, lengte 5 cm

En verder:

  • decoupeerzaag
  • zevengatenzaag Ø 3 cm
  • boormachine
  • steenboor 6 mm
  • houtboor 6 mm (met spiraalboor)
  • houtboor 4 mm (met spiraalboor)
  • 4 rvs houtschroeven (5 x 40 mm)
  • schroef of stukje draadeind (lengte 40 mm, Ø 5 mm) + 2 sluitringen (Ø 30 mm) + moertje
  • ringschroef (40 mm, Ø 5 mm) met oogje Ø 15 mm + 2 sluitringen (Ø 10-15 mm) + moertje
  • 2 ringschroeven (35 mm, Ø 5 mm) met oogje Ø 15 mm
  • schuurmachine of houtvijl
  • transparante alleslijm
  • afdichtkit

Stap 1
Neem plankje A en teken op elke hoek 3 x 3 centimeter af. Verbind beide punten met een ronde vorm, bijvoorbeeld een theeglas of een bierviltje, en teken deze ronding af. Zaag de hoekjes rond.

Bepaal op het uiteinde van de twee kortere plankjes B en C het midden en teken op de zijkanten eveneens 3 centimeter vanaf het uiteinde af. Teken en zaag op dezelfde manier een ronde vorm en maak zo aan beide plankjes een puntje aan één korte zijde.

Stap 2
Boor door het midden van de bodem van de theepot en door het dekseltje een gat. Gebruik hiervoor een steenboor 6 mm. Plak op de plek waar je gaat boren een stukje (schilders)tape, zodat de boorpunt niet wegglijdt op de gladde keramiek. Let op: zet voldoende druk op de boor. Als je te langzaam boort, vergroot je de kans dat de pot knapt.

Stap 3
Bevestig in het dekseltje een ringschroef (Ø 5 mm, lengte 40 mm) met het ringetje bovenop. Gebruik zowel aan de binnen- als aan de buitenkant een sluitringetje. Zet vast met een moertje.

Stap 4
Neem een houtboor 6 mm en boor in basisplank A de volgende zes gaten voor.

1 = een ophanggat, ongeveer 2 centimeter vanaf de bovenzijde

2/3 = twee gaten voor de bevestiging van het afdakje (B) op 10 centimeter vanaf de bovenkant en 3 centimeter uit elkaar (dus aan beide zijden van het midden 1,5 centimeter)

4 = in het midden van de plank voor de bevestiging van de pot (op 25 centimeter vanaf boven en onder, en 5 centimeter uit de zijkanten)

5/6 = twee gaten voor de bevestiging van het aanvliegplankje (C), op 10,5 centimeter gemeten vanaf de onderzijde, eveneens 3 centimeter uit elkaar

Stap 5
Boor in plankje B op 6 centimeter vanaf het puntje een gaatje met een houtboor 4 mm. Neem een ringschroef met een oogje doorsnede 1,5 centimeter en een schroefdraad van 3,5 centimeter lang. Buig met behulp van een tang het oogje iets open, zodat de ring van het dekseltje van de pot erdoor past. Hang het dekseltje eraan en schroef de ringschroef in het hout. Draai de schroef stevig aan; zo trek je het oogje naar het hout toe, waardoor het dekseltje er niet af kan vallen.

Bevestig ook in plankje C op 6 centimeter vanuit het puntje een zelfde ringschroef. Aan dit oogje kun je bijvoorbeeld een decoratieve dennenappel hangen.

Stap 6
Boor in de kopse kanten van de twee kortere plankjes ook twee gaten voor met een houtboor 4 mm. Elk 1,5 centimeter vanaf de zijkant (dus met onderlinge afstand van 3 centimeter). Zet de plankjes haaks vast op plank A, met houtschroeven, vanaf de achterzijde.

Stap 7
Bevestig nu de theepot op plank A. Zorg dat de tuit naar beneden wijst, zodat eventueel regenwater uit het potje loopt. Zet de pot vast met een schroef of een stukje draadeind (lengte 4 cm, Ø 5 mm) en een grote ringsluiting (Ø 3 cm), die je via de binnenkant van de pot (houd vast met een tang) door de bodem en het plankje schuift. Zet aan de achterkant vast met eveneens een grote sluitring en een moertje. Draai het moertje voorzichtig aan met de hand!

Stap 8
Meet de doorsnede van de opening van je theepot op. In dit geval is dat 8 centimeter. Teken de vorm op een houten plaatje en zaag dit uit (maak eventueel eerst een malletje van karton).

Zorg dat de rand van het afdekplaatje aan de binnenzijde taps toeloopt, zodat dit beter aansluit. Schuur 4 tot 5 millimeter weg met de schuurmachine of een rasp dit weg met een houtvijl.

Stap 9
Boor net boven het midden een invlieggat, hier met een doorsnede van 3 centimeter. En vlak daaronder een gat voor de deuvel, die zal dienen als zitstokje. Lijm dit stokje vast. Bevestig het afdekplaatje in zijn geheel met transparante alleslijm in de opening van de pot. Laat drogen en kit vervolgens de naad aan de buitenzijde af met witte afdichtkit, voor een honderd procent waterdichte aansluiting.

Stap 10 
Je theepotvogelhuisje is klaar voor gebruik. Geef het een mooi plekje op het erf.

Welke maat voor het invlieggat
Verschillende soorten vogels geven de voorkeur aan verschillende diameters van het invlieggat:

Ø 25-28 mm: pimpelmees, zwarte mees

Ø 30-32 mm: koolmees, kuifmees, boomklever, bonte vliegenvanger, zwarte mees, pimpelmees

Ø 34-35 mm: huismus, koolmees, boomklever, bonte vliegenvanger

Ø 40 mm: ringmus

Voor grotere vogels is een theepot als nestplaats niet geschikt.


Esther van Middendorp

Als kind groeide Esther op op het Veluwse platteland. De geboorte van jonge dieren, uren zwerven door het bos, een onverwachts treffen met een wild zwijn of edelhert… het waren de ingrediënten van haar jeugd. Als redacteur bij Landleven vertaalt ze haar liefde voor de natuur naar verhalen over de meest uiteenlopende onderwerpen op dit gebied. Daarnaast ontwerpt, maakt en beschrijft ze veel van de doe-het-zelf-artikelen: van praktisch bordenrek tot nostalgische duwslee.