Zo maak je een vijverteiltje

Zo maak je een vijverteiltje

Een waterpartij in de tuin die weinig onderhoud vraagt en eenvoudig te realiseren is, dat is een vijverteiltje. Daarnaast lokt deze minivijver bij het terras dieren zoals libellen én geeft hij een sfeervolle aanblik. Met deze tips creëer je heel eenvoudig een nat minibiotoop in je tuin.

Teil, bad of trog…

Een zinken teil is sfeervol en erg geschikt voor het aanleggen van een minivijver. Je kunt ook speciale tonnen aanschaffen. Maar ook een halve wijnton, gehalveerde regenton, stenen trog, badkuip of emmer doet prima dienst. Zolang deze maar waterdicht is en geen schadelijke stoffen afgeeft.

10-stappenplan planten

  1. Was de teil of emmer vooraf om hem te ontdoen van zeep-, roest- of andere resten.
  2. Gebruik je een grote teil, zet deze dan alvast op de plek waar je je minivijver wilt hebben. Door het gewicht is de teil later niet meer te verplaatsen. Een goede plek ligt een deel van de dag in de zon, de rest van de tijd in de (half)schaduw.
  3. Vul de teil met leidingwater en laat dit op temperatuur komen. Vul eventueel aan met een paar liter verwarmd water. Zet de planten nooit rechtstreeks in koud water, daar ‘schrikken’ ze van.
  4. Plant de waterplanten in vijvermandjes. Deze mandjes zijn rondom geperforeerd waardoor zwavel en andere gassen die gevormd worden door de wortels onder water hun weg kunnen vinden. In een gesloten pot zullen de wortels stikken en gaan rotten.
  5. Gebruik goede vijvergrond, deze heeft door de speciale samenstelling voldoende dichtheid zodat de grond niet wegspoelt.
  6. Maak de vijveraarde nat voor gebruik, zodat er geen lucht meer in zit.
  7. Vul het mandje voor een deel met de natte aarde.
  8. Zet het plantje in de mand en vul rondom aan met een laag natte vijvergrond.
  9. Vul de pot tot aan de bovenrand. Let erop dat de planten niet te diep in het water komen te staan. Zet planten die alleen natte voeten blieven op een verhoging, bijvoorbeeld een omgekeerde mand of een baksteen.
  10. Laat de mand langzaam in het water zakken, zodat de aarde het water absorbeert en zo langzaam naar beneden zinkt.

Voordeel van vijvermand

Het grote voordeel van vijvermanden is de beperkende factor. De mand zorgt ervoor dat de plant zich minder ontwikkelt; de algehele groei wordt geremd, bladeren blijven kleiner en woekeraars worden getemd. Dat is juist in een kleine vijver een groot voordeel.

Vooral bij de dwergwaterlelie is de grootte van het mandje van belang. Te klein zorgt voor een beperkte groei en bloei door voedselgebrek. Te groot echter kan ertoe leiden dat de dwergwaterlelie de hele teil bedekt.

Welke planten?

De ruimte is beperkt; houd daar rekening mee. Kies voor planten die klein blijven en weinig woekeren. Snoei indien nodig bij. Speel met hoogte door stengelplanten af te wisselen met drijvende planten en ‘onderwaterplanten’.

Varieer ook met bloeitijden om zo lang mogelijk te genieten van uw vijver. Zorg dat er ook water zichtbaar blijft in de vijver. Om die reden is eendenkroos in de teil zeker af te raden: dit bedekt in zeer korte tijd het hele wateroppervlak.

Lidsteng mag zeker niet ontbreken; deze plant lijkt op een klein dennenboompje en zorgt voor zeer veel zuurstof in het water.

Geen vissen!

In een minivijver is geen plaats voor vissen. De ruimte is te beperkt en daarbij zullen de uitwerpselen voor te veel algengroei zorgen. Minivijvers hebben wel een grote aantrekkingskracht op libellen, kikkers, padden en salamanders. Zorg voor een opstapje zodat zij de vijver in én uit kunnen.


Esther van Middendorp

Als kind groeide Esther op op het Veluwse platteland. De geboorte van jonge dieren, uren zwerven door het bos, een onverwachts treffen met een wild zwijn of edelhert… het waren de ingrediënten van haar jeugd. Als redacteur bij Landleven vertaalt ze haar liefde voor de natuur naar verhalen over de meest uiteenlopende onderwerpen op dit gebied. Daarnaast ontwerpt, maakt en beschrijft ze veel van de doe-het-zelf-artikelen: van praktisch bordenrek tot nostalgische duwslee.