Verbouw zelf bloemenzaad voor je pluktuin

Verbouw zelf bloemenzaad voor je pluktuin

Marloes Bijlsma uit Winterswijk verbouwt haar eigen bloemenzaad voor haar pluktuin. Zou je dit ook wel willen? Voor Landleven deelt ze haar beste tips voor zadenteelt!
 

Zadenteelt voor de pluktuin

Op zoek naar schoon, lokaal geteeld zaad voor haar pluktuin liep Marloes Bijlsma al snel vast. Om bij te dragen aan een mooiere, bloemrijkere wereld besloot ze zelf zaad te gaan verbouwen en verkopen. Dat er voor zaadteelt heel andere regels gelden dan voor een pluktuin, blijkt bij haar huis in Winterswijk. Waar de zadenteelt strak in de rij staat, is haar bloementuin feestelijk en weelderig. Bewust, want Marloes ziet haar bloementuin als één groot boeket.
 

Zelf bloemenzaad telen

“Toen ik begon met mijn pluktuin was het pionieren in Nederland. Er waren weinig andere pluktuinen, er was niet veel informatie en er was toen nog veel minder aanbod van mooi zaad voor de pluktuin. Ik wilde graag biologisch zaad gebruiken dat bij voorkeur in Nederland was geteeld. Maar van het zaad dat je toen kon kopen was de herkomst vaak onduidelijk, of het was ver hier vandaan geteeld. Zaad dat uit Nederland komt doet het veel beter in ons klimaat en het is beter voor het milieu. Ik besloot daarom zelf zaad te gaan telen en verkopen. Mijn man en ik hebben allebei een groene opleiding gedaan bij Hogeschool Larenstein in Velp, dus we hadden al de nodige voorkennis en hebben die al doende steeds meer uitgebreid.”
 
 

Zaadtips voor een pluktuin

  1. Begin met zaad oogsten van makkelijke soorten. Van inheemse soorten oogst je het eenvoudigst goed zaad. Bolderik, margriet, siererwt en strobloem leveren mooi zaad op.
  2.  Soorten als bolpapaver, goudsbloem, korenbloem en juffertje-in-het-groen laten zich ook makkelijk met zaad vermeerderen, maar kruisen snel. Zaad van deze soorten kun je
    als kleurenmix oogsten, of er moet echt maar één kleur in de buurt geteeld worden.
  3. Oogst alleen zaad van de beste planten. Selecteer en haal minder presterende planten weg uit je pluktuin.
  4. Oogst het zaad op het optimale moment. Oogst alleen de zaaddozen die helemaal rijp zijn en laat de rest zo lang mogelijk aan de plant rijpen.
  5. Oogst het zaad droog: op een droge dag, als het gewas helemaal droog is.
  6. Na het oogsten moet het zaad rustig na kunnen drogen. Bij ons droogt het zeker een maand op een droge, warme plek. Na half september wordt het buiten te vochtig om hier bijvoorbeeld de kas voor te gebruiken.
  7.  Schoon het zaad goed. Goed ontwikkelde, bevruchte zaden zijn zwaarder dan minder goed ontwikkelde zaden.
  8. Bewaar het zaad op een koele, droge plek.
  9. Doe een kiemtest voor het volgende zaaiseizoen om te checken hoe sterk de kiemkracht van je zelf geoogste zaad is. Zo voorkom je teleurstellingen in je pluktuin. 

Bezoek de pluktuin

In het plukseizoen is de pluktuin van Marloes twee dagen per week geopend. Bezoek de website voor adresgegevens en actuele openingstijden. Op de website is ook de zadencollectie met ruim 75 soorten van Marloes te koop. Vanaf september komt de nieuwe collectie online.

Meer weten over de pluktuin van Marloes? Lees het volledige artikel in Landleven juli 2024. 


Angela Groenbos
Door
Angela Groenbos

Angela schrijft de tuinverhalen voor Landleven. Daardoor komt ze in de mooiste landelijke tuinen van Nederland. Overal neemt Angela wel ideeën mee die ze in haar eigen tuin wil toepassen. Dat is nog wel een project in ontwikkeling: rond haar woonboerderij verschijnen nu de eerste borders en ze is dit jaar enthousiast begonnen met een moestuin. Wat Angela nog mist aan kennis compenseert ze ruim met enthousiasme voor alles wat groeit en bloeit. Haar vingers zijn nog niet groen, maar zien wel regelmatig zwart van tuinaarde.